Με τίτλους όπως «Ηρθε το τέλος του χρυσού» και «Γιατί η Γουόλ Στριτ ξαφνικά μισεί τον χρυσό» υποδέχθηκαν χθες τα ξένα μέσα ενημέρωσης τη βουτιά της τιμής του πολύτιμου μετάλλου στα χαμηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων ετών, άνω του 20% από το 2011.

Χθες, σε μία μόνο ημέρα, η τιμή του χρυσού «βυθίστηκε» κατά 8,7%, πάνω από 100 δολάρια η ουγκιά, που θεωρείται η πιο βίαιη βουτιά κατά τα τελευταία 30 χρόνια, και συγκεκριμένα από το 1983.

Πρόκειται για έναν πανικό που έχει ξεσπάσει στις διεθνείς αγορές, με μαζικές πωλήσεις χρυσού, που πυροδότησε την περασμένη εβδομάδα η είδηση ότι η Κύπρος σχεδιάζει να πουλήσει μέρος από τα αποθέματα χρυσού της για να μειώσει το δημόσιο χρέος της, συνεχίστηκε την Παρασκευή με αφορμή προσδοκίες ότι ενισχύεται η οικονομία των ΗΠΑ και κατ’ επέκταση το δολάριο, για να ενισχυθεί περαιτέρω χθες, έπειτα από τα απογοητευτικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για την πορεία της κινεζικής οικονομίας. Στον πανικό συνέβαλαν και οι μαζικές πωλήσεις χρυσού από επενδυτές με ξεχωριστή επιρροή στις αγορές, όπως ο Τζορτζ Σόρος.

Η ελεύθερη πτώση της τιμής του χρυσού την τελευταία εβδομάδα, και ειδικά κατά τις δύο τελευταίες ημέρες, όπου έχασε πάνω από 200 δολάρια (υποχωρώντας κατά 12%), είχε ως αποτέλεσμα να φτάσει να διαπραγματεύεται χθες στα 1.381 δολάρια η ουγκιά, έχοντας μάλιστα στη διάρκεια της ημέρας πέσει και στα 1.355,80 δολάρια η ουγκιά. Μόλις πριν από λίγες ημέρες η τιμή του «πετούσε» στα 1.560 δολάρια και στο τέλος Μαρτίου στα 1.620 δολάρια. Μόνο χθες, όμως, «βούτηξε» κατά 8%, συμπαρασύροντας και άλλα πολύτιμα μέταλλα, όπως το ασήμι (πτώση 13% σε μία ημέρα), καθώς και την τιμή του πετρελαίου μπρεντ που υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών.

«Το «αιματοκύλισμα» του χρυσού μεταδόθηκε γρήγορα στις εταιρείες εξόρυξης» –όπως γράφει το «Forbes» στην ηλεκτρονική του έκδοση –«εγείροντας ερωτηματικά τόσο για τις μικρότερες από αυτές, που απασχολούν λιγοστά κεφάλαια και που πλέον θα δυσκολευτούν στην εξεύρεση χρηματοδότησης, όσο και για τις μεγαλύτερες που δυσκολεύονται να φέρουν εις πέρας τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις τους, ειδικά έπειτα από την άνοδο του κόστους εξόρυξης». Απώλειες «γράφουν» και μερικοί από τους μεγαλύτερους επενδυτές διεθνώς, όπως ο Τζον Πόλσον, ένας από τους πλουσιότερους μάνατζερ hedge funds στον κόσμο, που προσωπικά έχει επενδύσει μυθώδη ποσά στον χρυσό.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ. Επί πολλά χρόνια τίποτε δεν έμοιαζε ικανό να σταματήσει την ξέφρενη πορεία της τιμής του χρυσού, γράφει το «Forbes». Ο φόβος του πληθωρισμού, οι ανησυχίες για το μέλλον του ευρώ, οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών και τα προβλήματα στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, τα πάντα συνέβαλαν στο να ωθούν τις τιμές του χρυσού ολοένα και υψηλότερα, αφού θεωρούνταν το ασφαλέστερο καταφύγιο. Ξαφνικά, πριν από μία εβδομάδα, η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs συμβούλεψε τους πελάτες της όχι μόνο να πουλήσουν χρυσό, αλλά και να τον πουλήσουν άμεσα, στοιχηματίζοντας ότι η τιμή του θα υποχωρήσει περαιτέρω. Μάλιστα η κίνηση αυτή της αμερικανικής τράπεζας ήρθε με καθυστέρηση –όπως γράφει το «Forbes» σε άρθρο του με τίτλο «Γιατί η Γουόλ Στριτ μισεί τώρα τον χρυσό». Και αυτό δεδομένου ότι ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο γνωστοί μάνατζερ που διαχειρίζονται μελλοντικά συμβόλαια χρυσού τεράστιας αξίας είχαν ήδη στοιχηματίσει στην πτώση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου, προσδοκώντας σημαντικά κέρδη από αυτό.

Σήμερα η τιμή του έχει διολισθήσει πάνω από 20% από τα υψηλά του καλοκαιριού του 2011, όταν είχε φτάσει στα 1.920 δολάρια η ουγκιά. Η σημερινή τιμή είναι ο ορισμός της «πτωτικής αγοράς» (bear market), γράφουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Σύμφωνα με την εφημερίδα, δύο είναι οι πιθανότερες αιτίες για τη βουτιά της τιμής του χρυσού. «Η μία, ότι οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες αποφάσισαν πως η εποχή του χρυσού τελείωσε και έχουν καταστρώσει μακροσκελείς επενδυτικές στρατηγικές για να εξηγήσουν το σκεπτικό τους. Η δεύτερη εξήγηση είναι η ταραχή που προκάλεσε η απόφαση της Κύπρου να πουλήσει τμήμα των αποθεμάτων χρυσού για να συνεισφέρει στο πρόγραμμα διάσωσης», σημειώνουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Ηρεμία στην Ελλάδα

Οσον αφορά την ελληνική αγορά, τραπεζικά στελέχη ανέφεραν στα «ΝΕΑ» ότι δεν έχουν παρατηρηθεί ενδείξεις ανησυχίας, καθώς εκτός των άλλων, στην εγχώρια αγορά γίνονται αγοραπωλησίες κυρίως χρυσής λίρας,η οποία δεν ταυτίζεται με τις διακυμάνσεις της τιμής του χρυσού.