Οι Ιταλοί σίγουρα δεν έχουν χάσει την αίσθηση της φινέτσας αλλά, καθώς βλέπουν τις οικονομίες τους να λιγοστεύουν δραματικά, απομακρύνονται από τα κομψά πλην ακριβά made in Italy προϊόντα.

Θύμα της λιτότητας λοιπόν και ο φημισμένος τομέας του επίπλου της γειτονικής χώρας ο οποίος έχει συρρικνωθεί κατά 33% την τελευταία τετραετία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο σύνδεσμος των επιχειρηματιών του κλάδου με αφορμή το ετήσιο Σαλόνι Επίπλου του Μιλάνου.

Την περασμένη χρονιά ο τζίρος μειώθηκε στα 18 δισ. ευρώ λόγω της συρρίκνωσης της εσωτερικής ζήτησης κατά 20%. «Η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. Δεν χάνουμε μόνο έσοδα. Χάνουμε επιχειρήσεις που κλείνουν αφήνοντας πίσω χιλιάδες ανέργους αλλά και την τεχνογνωσία μας», σημειώνει ο πρόεδρος του μεγαλύτερου συνδέσμου βιομηχάνων επίπλου Τζιοβάνι Αντσάνι.

Περισσότερες από 4.000 επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο μέχρι σήμερα, ενώ τουλάχιστον 7.000 εργαζόμενοι του κλάδου αναμένεται να χάσουν τη δουλειά τους το 2013.

Δραματική είναι η μείωση των εξαγωγών προς την Ευρώπη η οποία κυμαίνεται στο 40% σε χώρες όπως η Βρετανία και η Ολλανδία αλλά φτάνει ακόμα και το 70% στην Ιρλανδία και στην Ελλάδα.

Ομως δεν είναι όλα μαύρα. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να καθιερωθούν εκεί που υπάρχει ζήτηση: στις αναδυόμενες οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ασίας και στις χώρες του Αραβικού Κόλπου.

Σημαντική άνοδος πωλήσεων σημειώνεται βέβαια και στις ΗΠΑ, όμως οι καλύτεροι αγοραστές τραπεζιών και καναπέδων με ιταλική υπογραφή βρίσκονται στην Κίνα, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία. Δύσκολοι καιροί για ακριβά γούστα, αλλά οι ιταλοί επιπλοποιοί δεν το βάζουν κάτω.