Εγκυος είναι, σύμφωνα με ανακοίνωση του γιατρού της, η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που έκανε επιτυχημένη μεταμόσχευση μήτρας τον Αύγουστο του 2011. Η Τουρκάλα Ντέρια Σερτ δήλωνε τότε πώς «αν είχα να κάνω μια ευχή, θα ζητούσα να μείνω έγκυος αυτή τη στιγμή. Το μόνο που θέλω στη ζωή μου είναι να κρατήσω το δικό μου μωρό στην αγκαλιά μου, να γίνω μητέρα».

Η Σερτ και ο Μουσταφά παντρεύτηκαν πριν από τέσσερα χρόνια και γνώριζαν και οι δύο ότι δεν θα αποκτήσουν παιδί με τη φυσική διαδικασία. Τώρα, με την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης της, η Ντέρια αισθάνεται ακόμη πιο σίγουρη και δυνατή, που αποφάσισε και το όνομα του μωρού: «Θα το βγάλω Ομέρ. Το όνομα του γιατρού που μας ευεργέτησε, που μου έκανε την πρώτη μεταμόσχευση στον κόσμο και πέτυχε», λέει με ενθουσιασμό σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Το έμβρυο που εμφυτεύτηκε στη μήτρα της προέρχεται από δικό της ωάριο και από σπερματοζωάριο του 35χρονου Μουσταφά, του συζύγου της. Αν και είναι πολύ νωρίς, η εγκυμοσύνη ιατρικά είναι τεκμηριωμένη. Οι γιατροί ανακοίνωσαν ότι είναι δύο εβδομάδων έγκυος. Αυτό δεν σημαίνει ότι βλέπουν με υπέρηχο το μωρό να σχηματίζεται, αλλά ότι απλώς έχουν περάσει δύο εβδομάδες από την τελευταία εμφύτευση εμβρύου και έχει αυξηθεί η ορμόνη της εγκυμοσύνης (η β-χοριακή γοναδοτροπίνη).

Οι γιατροί που είχαν κάνει τη μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια στη Σερτ δήλωναν τον Δεκέμβριο ότι θα ξεκινήσουν τις προσπάθειες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Τέσσερις μήνες πριν, είχαν συγκεντρώσει αρκετές αρνητικές αντιδράσεις από την επιστημονική κοινότητα καθώς έγκριτοι ειδικοί, κυρίως από τη Βρετανία, δήλωναν ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη διαδικασία. Το ίδιο όμως δήλωναν και για τη μεταμόσχευση, αλλά ο πλαστικός χειρουργός Ομέρ Οζκάν από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αττάλειας τα είχε καταφέρει.