Oριστικοποιήθηκε η συμφωνία ανάμεσα στην τρόικα και το υπουργείο Ανάπτυξης για τιςρυθμίσειςδιευκόλυνσης των ενήμερων οφειλετών που έχουν ενυπόθηκα δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι νέες ρυθμίσεις αφορούν περίπου 200.000 νοικοκυριά που έχουν πληγεί εισοδηματικά από την οικονομική ύφεση αριθμό σημαντικά υψηλότερο από αυτόν που αρχικά είχε προβλεφθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Θανάση Σκορδά ενώ τα επόμενες ημέρες θα αποστέλλει το νομικό κείμενο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μέχρι το τέλος του Μάιου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο

Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες η κυβέρνηση συμφώνησε σε σχέση με τις αρχικές της εξαγγελίες όσον αφορά το θέμα των ρυθμίσεων των ενυπόθηκων δανείων :

Την αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου, πάνω από 25.000 ευρώ που ήταν η αρχική πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης . Το ποσό αυτό ωστόσο θα είναι χαμηλότερο από 35.000 ευρώ ανά νοικοκυριό. Επίσης θα δημιουργηθούν δύο ή τρεις κλίμακες εισοδήματος για όσους ενταχθούν στις ρυθμίσεις των δανείων με την προϋπόθεση το εισόδημα τους να είναι μειωμένο, λόγω κρίσης 35% σε σχέση με το 2010. Ως εισόδημα θα θεωρείται το φορολογητέο συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλει ο δανειολήπτης ως εργαζόμενος.

Όσον αφορά τους ανέργους η ρύθμιση θα προβλέπει μηδενική δόση για όσο διάστημα έχουν μηδενικό εισόδημα αλλά η κεφαλαιοποίηση των τόκων αυτής της περιόδου θα γίνεται με επιτόκιο κατά πάσα πιθανότητα με 1,5%. Η αρχική πρόταση του υπουργείου προέβλεπε την κεφαλαιοποίηση με το επιτόκιο που ίσχυε στη σύμβαση του δανείου.

Η διάρκεια της ρυθμίσεις για κάθε δανειολήπτη θα είναι 4ετης -με πληρωμή τοκοχρεολυτικής δόσης, δηλαδή τόκος που θα είναι 1,5% συν πολύ μικρό μέρος του κεφαλαίου. Η δόση, πάντως, δεν θα ξεπερνά το 30% του εισοδήματος. Μάλιστα στην διάρκεια της τετραετούς περιόδου χάριτος, αν το εισόδημα του δικαιούχου αυξηθεί, υποχρεούται σε ένα μήνα να το γνωστοποιήσει στην τράπεζα. Επιπλέον μια φορά το χρόνο η τράπεζα θα έχει το δικαίωμα να καλεί το δανειολήπτη για έλεγχο εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων.

Συνολικά οι ρυθμίσεις αυτές θα αφορούν ενήμερους δανειολήπτες με ενυπόθηκα δάνεια πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 180.000ευρώενώ θα προβλέπονται και όρια στην κινητή και ακίνητης περιουσίας αλλά και ανεξόφλητου υπόλοιπου δανείου για εκείνους που θα θελήσουν να κάνουν χρήση των ρυθμίσεων.