Πραγματική «επανάσταση» χαρακτηρίζουν  ιταλοί σχολιαστές τον διορισμό του οκταμελούς συμβουλίου καρδιναλίων και αρχιεπισκόπων που θα πρέπει να συμβουλεύσει τον πάπα Φραγκίσκο σχετικά με τη διακυβέρνηση και τη διοικητική μεταρρύθμιση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. 

«Πρόκειται για υψηλόβαθμους κληρικούς που θα έχουν ρόλο συμβουλευτικό και όχι εκτελεστικό», εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι. Παρά ταύτα, η διευκρίνιση αυτή, δεν μειώνει την όλη σημασία της σύστασης του συμβουλίου.

Στα μέλη μεταξύ των άλλων συμπεριλαμβάνονται ο επίτιμος αρχιεπίσκοπος του Σαντιάγο της Χιλής , ο γερμανός αρχιεπίσκοπος Μονάχου, καρδινάλιος Ράϊνχαρτν Μάρξ, ο αρχιεπίσκοπος της Βοστώνης Πάτρικ Ο Μάλεϊ, ο αρχιεπίσκοπος Αντρές Ροντρίγκεζ Μαραδιάγα, από την Ονδούρα, και μόνον ένας Ιταλός, ο καρδινάλιος Τζουζέπε Μπετέλο.

Η «επιτροπή σοφών» του Βατικανού θα συγκροτηθεί επίσημα τον ερχόμενο Οκτώβριο, αλλά θα έλθει σε επαφή με τον πάπα Φραγκίσκο, σχεδόν αμέσως, από τις επόμενες ημέρες.
Δύο είναι οι κύριοι στόχοι του πάπα: από την μία, προσπαθεί να αποδυναμώσει τον εσωτερικό μηχανισμό διοίκησης του παπικού κρατιδίου, που δεν μπόρεσε να κινηθεί αποτελεσματικά στο πρόσφατο παρελθόν υπέρ της διαφάνειας της τράπεζας της Αγίας Έδρας  και για να προληφθεί το σκάνδαλο Vatileaks, με την κλοπή προσωπικών ντοκουμέντων του πάπα Βενέδικτου. Από την άλλη, προτείνει την ενίσχυση της συλλογικότητας, ως ισχυρό σημείο αναφοράς, στη διαχείριση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

«Με τον τρόπο αυτό, ανοίγουμε νέες διόδους επικοινωνίας με τους ορθοδόξους, με τις μεγάλες πατριαρχικές εκκλησίες που έχουν ήδη οργανωθεί συνοδικά και που εύχονται να πράξει το ίδιο και όλη η υπόλοιπη χριστιανοσύνη», δηλώνει σήμερα στην εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, ο γερμανός καρδινάλιος Βάλτερ Κάσπερ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από