Ο Νικ Καλάθης με την Λοκομοτίβ Κούμπαν, ήταν ο νικητής του ελληνικού «εμφύλιου» στο Σαρλερουά κόντρα στη Μπιλμπάο του Φώτη Κατσικάρη και των Νίκου Ζήση και Κώστα Βασιλειάδη.

Η ρωσική ομάδα επικράτησε την Μπιλμπάο με 75-64 και κατέκτησε το Eurocup, εξασφαλίζοντας παράλληλα και το εισιτήριο συμμετοχής για την επόμενη Ευρωλίγκα.

Ο πρώην άσος του Παναθηναϊκού, που είχε ήδη κατακτήσει τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη της σεζόν στη διοργάνωση, έκανε έναν εξαιρετικό τελικό και μαζί με τον Ρίτσαρντ Χέντριξ οδήγησαν την ομάδα τους στο θρίαμβο.

Μπορεί ο Αμερικάνος να ψηφίστηκε Mvp του τελικού, αλλά δικαιωματικά αυτός ο τίτλος ανήκει στον Νικ Καλάθη που με 10 πόντους (1/4διπ., 2/6τρ., 2/3βολ.) αλλά και 7 ριμπάουντ, 7 ασίστ και 1 κλέψιμο ήταν ο εγκέφαλος των Ρώσων λειτουργώντας πραγματικά σαν κομπιούτερ.

«Τα συγχαρητήρια αξίζουν στα παιδιά και μόνο σε αυτά που κατάφεραν αυτόν τον άθλο κόντρα σε μια εξαιρετική ομάδα» τόνισε ο Ευγένι Πασούτιν, προπονητής της Λοκομοτίβ που πήρε το δεύτερο Eurocup της καριέρας του μετά τον θρίαμβο με την Ούνιξ Καζάν.

Ο έμπειρος τεχνικός προτίμησε αντί να προσπαθήσει να επιβάλει φρενήρη ρυθμό (που όμως θα βόλευε και τις δύο ομάδες και σαφώς το θέαμα) να ρίξει όλο το βάρος στην άμυνα και τα κατάφερε. Με «κλειδί» μάλιστα έναν ακόμα «δικό μας» παίκτη, επίσης πρώην άσος του Παναθηναϊκού, τον Αλεξ Μάριτς που εκτός από τους 12 πόντους του εξουδετέρωσε ένα από τα πιο επικίνδυνα όπλα των Ισπανών τον Αμερικανό σέντερ Λαμόντ Χάμιλτον (μόλις 4π. με 2/8διπ.).

«Δεν καταφέραμε να επιβάλουμε το ρυθμό μας και η Λοκομοτίβ ήταν σαφώς ανώτερη από εμάς. Ειλικρινά λυπάμαι που δεν μπορέσαμε να χαρίσουμε στην ομάδα τον πρώτο τίτλο της ιστορίας της και κυρίως να δώσουμε χαρά σε αυτό τον υπέροχο κόσμο μας, πάνω από 3000, που μας ακολούθησαν εδώ στο Βέλγιο» τόνισε ο τεχνικός των Ισπανών Φώτης Κατσικάρης που μπορεί να έχασε από τους Ρώσους, αλλά το καλοκαίρι θα τους οδηγήσει στο Ευρωμπάσκετ !

Η Λοκομοτίβ με ξέσπασμα απο το 28’ έως το 36’ εκτόξευσε τη διαφορά από το εύθραυστο 52-45 στο 65-45 (34’) τελειώνοντας το ματς.

Λοκομοτίβ Κούμπαν (Πασούτιν): Μπράουν 11, Χέντριξ 14, Ζεβροσένκο, Καλνιέντις 10, Μπίκοφ 7, Γιασάιτις 7(1), Μπαρόν 4, Μάριτς 12, Καλάθης 10(2).

Μπιλμπάο (Κατσικάρης): Ζήσης 4, Ράκοβιτς 11, Χάμιλτον 4, Μουμπρού 10(1), Ερβέλ 2, Μερμάν 8(1), Λόπεθ 5(1), Βασιλειάδης 16(3), Γκριμάου 4.