Με την ολοκλήρωση των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής, όπου κυριάρχησαν οι αντεγκλήσεις και ο έντονος διάλογος, ο ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει ολοταχώς προς το ιδρυτικό συνέδριο που θα τον μετατρέψει σε ενιαίο κόμμα και το οποίο θα διεξαχθεί από 10 έως 14 Ιουλίου.

Η επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής προγραμματίστηκε να γίνει μετά το Πάσχα, στις 11 και 12 Μαΐου, οπότε θα αρχίσει και επίσημα ο προσυνεδριακός διάλογος που θα αποσαφηνίσει την στρατηγική του κόμματος σε κρίσιμα ζητήματα όπως είναι η θέση για το ευρώ και οι συμμαχίες.

Σε λίγες ημέρες θα δημοσιευθεί και το κείμενο της πολιτικής απόφασης, που καθορίζει τα βήματα του κόμματος για το προσεχές διάστημα. Το κείμενο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ΚΠΕ, με την «Αριστερή Πλατφόρμα» (όπου κυριαρχεί το Αριστερό Ρεύμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη) να ρίχνει όμως ‘’λευκό’’ καθώς το ζήτημα των προτάσεων για συνεργασίες που θα γίνουν σε άλλα κόμματα ή φορείς, παραμένει ακόμα ανοιχτό προς συζήτηση.

Το κείμενο της πολιτικής απόφασης αναφέρει πως το ευρώ είναι «πρώτη επιλογή», τονίζοντας πως «επιλογή είναι να είναι έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ για κάθε ενδεχόμενο», ενώ η πρόταση, από πλευράς μειοψηφίας, να υπάρχει διατύπωση πως «επιστροφή στο εθνικό νόμισμα δεν συνιστά καταστροφή», τελικά δεν υιοθετήθηκε.

Αυτό πάντως που συζητήθηκε ιδιαίτερα από το βήμα των ομιλητών αλλά στο περιθώριο της συνεδρίασης, ήταν οι τρεις τροπολογίες που κατέθεσε στη συνεδρίαση, η «Αριστερή Πλατφόρμα» με τις οποίες τάσσεται σταθερά υπέρ μιας κυβέρνησης της Αριστεράς και όχι κυβέρνησης «κεντροαριστεράς ή κεντροαριστεροδεξιάς», επιμένοντας στη συνεργασία με το ΚΚΕ και τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ καθώς και στην προετοιμασία για ενδεχόμενη έξοδο από την ευρωζώνη, αν αυτό χρειαστεί.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις πολιτικές συμμαχίες, η σχετική τροπολογία της «Αριστερής Πλατφόρμας» τόνιζε: «θεωρούμε ότι σήμερα μια συνεργασία και συμπόρευση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, κατά πρώτο λόγο του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που θα έδινε ισχυρό αριστερό προβάδισμα στο πολιτικό σκηνικό, όχι μόνο καθίσταται όσο ποτέ αναγκαία αλλά και ότι οι τραγικές εξελίξεις που σημειώνονται στην Ελλάδα και την Κύπρο, μαζί με τα διδάγματα που τις ακολουθούν, φέρνουν αντικειμενικά πιο κοντά αυτή τη συμπόρευση και την καθιστούν πιο δυνατή μέσα από αμοιβαίες μετατοπίσεις και την εκδήλωση ισχυρής ενωτικής βούλησης».

Στην τροπολογία σημειώνεται επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ενθαρρύνει ενδεχόμενες συνεργασίες με προσωπικότητες και συλλογικότητες από τον σοσιαλιστικό και σοσιαλδημοκρατικό χώρο, οι οποίες απεγκλωβίζονται από τις λογικές της σοσιαλδημοκρατίας και της διαχείρισης του συστήματος και ακολουθούν μια αγωνιστική πορεία προς τ’ αριστερά».

Η τροπολογία για την πιο ουσιαστική και δημοκρατική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «είναι απολύτως αναγκαίο, να πάψει να εμφανίζεται απόκλιση, και ορισμένες φορές αντίθεση, ανάμεσα στην δημόσια εκφώνηση της «γραμμής» του ΣΥΡΙΖΑ και των θέσεων του όπως αποτυπώνονται στις συλλογικές αποφάσεις.

Η τρίτη τροπολογία αναφέρεται συνολικά στο Μνημόνιο και τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ. Η «Αριστερή Πλατφόρμα» κάνει λόγο για την ανατροπή στην ΕΕ και εκτιμά ότι ίσως σύντομα θα υπάρξει ένα ντόμινο ανατρεπτικών εξελίξεων σε όλη την ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει τη θέση για διαγραφή του χρέους ή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του, εθνικοποίηση όλων των τραπεζών και προώθηση του κοινωνικού κράτους.