«Είναι απολύτως αναγκαίο να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα», διότι «υπάρχει μια πανευρωπαϊκή αβεβαιότητα και νευρικότητα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, μετά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «πρέπει να κλείσουμε όλα τα θέματα» και τόνισε ότι «σήμερα κάναμε μια συντονισμένη και επίπονη προσπάθεια να κλείσουμε όλα τα εκκρεμή θέματα με κορυφαίο ζήτημα, εκ των πραγμάτων, το ζήτημα της δημόσιας διοίκησης».

Επ’ αυτού, τόνισε ότι «διαμορφώσαμε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο που ελπίζω ότι θα γίνει αποδεκτό και από την τρόικα, μέχρι την Κυριακή το βράδυ, γιατί πρέπει η νέα εβδομάδα να μας βρει με τελειωμένη τη διαπραγμάτευση». Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για ένα «πλαίσιο» σε σχέση με τη δημόσια διοίκηση, «πολύ καλό, λογικό, δίκαιο», που «σέβεται απολύτως το Σύνταγμα, τις θεσμικές εγγυήσεις», συμπληρώνοντας: «αλλά βεβαίως πρέπει να εκσυγχρονιστεί η δημόσια διοίκηση».

«Όταν έχουμε 1,5 εκατ. ανέργους πρέπει να ασχοληθούμε με αυτούς, βεβαίως θα ασχοληθούμε και με τους 15.000 εργαζόμενους στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα -αριθμό κατά τον οποίο πρέπει να μειώσουμε το συνολικό προσωπικό, για να δώσω ένα παράδειγμα- και αυτό μπορεί να γίνει εμπροθέσμως, νομίμως, αποτελεσματικά, με διάφορες πηγές που έχουμε στα χέρια μας από τις οποίες θα προέλθει αυτή η μείωση του προσωπικού», είπε.

Απαριθμώντας αυτές τις «πηγές», ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «υπάρχουν οι πειθαρχικές διαδικασίες με δικαστική κρίση στο τέλος, υπάρχει η αξιολόγηση των φορέων και των υπηρεσιών όπου κάπου θα έχουμε καταργήσεις κάπου θα έχουμε συγχωνεύσεις, κάπου θα λειτουργήσει η κινητικότητα, κάπου δεν μπορεί να λειτουργήσει η κινητικότητα». Επιπλέον, ανέφερε ότι υπάρχουν άλλες κατηγορίες προσωπικού σε όλο το δημόσιο «που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να προσφέρουν» π.χ. για λόγους υγείας και επίσης ότι μπορούν να υπάρξουν και κάποια κίνητρα αποχώρησης «που η κοινωνία τα σέβεται».