Eνα καινούργιο υλικό που λειτουργεί ως ηλιακός συλλέκτης και το οποίο έχει την ιδιότητα να ψύχει αντί να θερμαίνει τους χώρους στους οποίους τοποθετείται κατασκεύασαν επιστήμονες από το Στάνφορντ.

Το υλικό αυτό, που δρα σε δύο επίπεδα, θα μπορεί να τοποθετηθεί στο εσωτερικό κτιρίων, αυτοκινήτων ή άλλων υποδομών και να διατηρεί σε ανεκτό επίπεδο τη θερμοκρασία, ακόμα και όταν ο ήλιος καίει το κατακαλόκαιρο.

Ο Σανχουί Φαν, ο οποίος είναι καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του πανεπιστημίου, λέει ότι «αναπτύξαμε έναν νέο τύπο δομής που αντανακλά το μεγαλύτερο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας ενώ την ίδια στιγμή διοχετεύει τη θερμότητα έξω από την ατμόσφαιρα της Γης».

Ο συλλέκτης που δημιούργησαν οι ειδικοί λειτουργεί αφενός ως κάτοπτρο διώχνοντας το μεγαλύτερο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας, αφετέρου αντανακλά τη θερμότητα με αποτελεσματικό τρόπο σε συγκεκριμένο μήκος κύματος, ώστε να μπορεί να βγαίνει έξω από την ατμόσφαιρα.

Αν η θερμότητα διέφευγε εντός της ατμόσφαιρας, ναι μεν το κτίριο ή το αυτοκίνητο θα είχαν λιγότερη ζέστη στο εσωτερικό τους, αλλά η εκπεμπόμενη θερμότητα θα εγκλωβιζόταν στην ατμόσφαιρα επιτείνοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Το υλικό που κατασκεύασαν οι μηχανολόγοι του πανεπιστημίου αποτελείται από φωτονικά νανοϋλικά, τα οποία μπορούν να επιδεχθούν τέτοιο μετασχηματισμό ώστε να αυξάνουν ή να περιορίζουν την εκπομπή ηλιακού φωτός σε συγκεκριμένα μήκη κύματος.

Οι ίδιοι υπολόγισαν ότι μια μέρα του καλοκαιριού με πολύ υψηλή θερμοκρασία, μια μονοκατοικία που έχει καλυμμένη την οροφή της με αυτό το υλικό θα χρειάζεται 35% λιγότερη ψύξη από το κλιματιστικό ώστε να διατηρείται η θερμοκρασία σε ευχάριστα επίπεδα.