Κόρη του Νίκου και της Κικής Δρόσου, με καταγωγή από την Κεφαλονιά και θητεία στην Εθνική Αντίσταση, η Αλέκα Παπαρήγα γεννήθηκε στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 1945. Παπαρήγα είναι το όνομα του συζύγου της, του δημοσιογράφου Θανάση Παπαρήγα (παντρεύτηκαν το 1968), διευθυντή του «Ριζοσπάστη», που σκοτώθηκε σε τροχαίο τον Οκτώβριο του 2002.

Η κόρη τους Βασιλεία, ενεργό μέλος της ΚΝΕ από νεαρή ηλικία, έγινε αφορμή να δεχθεί κριτική η επικεφαλής του ΚΚΕ, όταν έγινε γνωστό ότι φοιτούσε σε ιδιωτικό σχολείο. Η ίδια δεν το έκρυψε. «Οντως έχω στείλει την κόρη μου στο Deree. Ενα παιδί, αν δεν μπορεί ή δεν θέλει να πάει στο πανεπιστήμιο, δεν έχει διέξοδο στην Ελλάδα. Τι θα κάνει μετά το λύκειο; Κάπου πρέπει να πάει. Το ζήτημα είναι ποια στάση έχει το ΚΚΕ απέναντι στο Ντιρί».

Σύμφωνα με δικές της εξομολογήσεις, αναγκάστηκε να επιλέξει από το δημοτικό κιόλας ιδιωτικό σχολείο για λόγους ωραρίων, ενώ η επιλογή του Αμερικανικού Κολεγίου έγινε επειδή η κόρη της επιθυμούσε να σπουδάσει Αγγλική Λογοτεχνία και απέτυχε δύο φορές να μπει στο δημόσιο πανεπιστήμιο. «Θα την έστελνα και σε αμερικανικό πανεπιστήμιο, αν μπορούσα», έχει πει. Ωστόσο διευκρινίζει ότι δεν είναι εύπορη.

Με 2.000 ευρώ τον μήνα. Τη βουλευτική της αποζημίωση την παρακρατεί ολόκληρη το ΚΚΕ χωρίς να τη μισθοδοτεί γιατί έχει σύνταξη από το ΙΚΑ και σύνταξη χηρείας. Σήμερα («έπειτα από αυτά που μας έκοψαν») το εισόδημά της είναι λιγότερο από 2.000 ευρώ τον μήνα. Αλλά, όπως λέει, «έχω γραμμάτιο 1.000 ευρώ για ένα σπίτι που πήρα στην κόρη μου και αναγκάζομαι συχνά να χρησιμοποιώ πιστωτική κάρτα».

Εχει ένα διαμέρισμα 90 τ.μ. σε ένα δρομάκι κοντά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, για το οποίο λέει ότι «δεν πλήρωσε το χαράτσι». Οταν την επισκέφθηκε κάποτε για συνέντευξη ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης, τη βρήκε με αίματα στα χέρια. «Καθάριζα ένα κοτόπουλο», του είπε. Μαγειρεύει και κάνει όλες τις δουλειές του σπιτιού μόνη της («ξεφεύγω από τα υπόλοιπα κιόλας») και δεν έχει ιδιαίτερη κοινωνική ζωή.