Τα καλαμαράκια έχουν μήκος 20-50 εκατοστά και μπορεί να φτάσουν μέχρι τα 60 εκατοστά, το 2003 όμως, ανακαλύφθηκε ένα γιγαντιαίο καλαμάρι 14 μέτρων ενώ το 2007 αλιεύτηκε στην Ανταρκτική ένα καλαμάρι μήκους 10 μέτρων και βάρους 495 κιλών. Το καλαμάρι είναι το μεγαλύτερο ασπόνδυλο στον κόσμο, για το οποίο ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά. Τρέφεται κυρίως με ψάρια και κολυμπάει διαρκώς σε κάποια απόσταση από τις ακτές. Με δέκα πλοκάμια γύρω από το στόμα, τα δύο από τα οποία είναι πολύ πιο μακριά από τα υπόλοιπα και έχουν στην άκρη τους βεντούζες, τις οποίες χρησιμοποιούν ως όργανα σύλληψης, το καλαμάρι έχει δύο μεγάλα μάτια στο επάνω μέρος του σώματος και στη ράχη του ένα ασβεστολιθικό όστρακο (κόκαλο) διάφανο και εύκαμπτο. Επίσης, διαθέτει ένα μυτερό ράμφος που το χρησιμοποιεί για να σκοτώνει και να τεμαχίζει τη λεία του.

Πλούσιο σε φωσφόρο, ιώδιο, μαγνήσιο, σίδηρο και χαλκό, το καλαμάρι είναι πολύ δημοφιλές στις κουζίνες της Απω Ανατολής και της Ευρώπης, όπου τρώγεται ψητό, τηγανητό ή μαγειρεμένο. Γίνεται πιο μαλακό αν μείνει στην κατάψυξη, όμως το ίδιο μπορούμε να πετύχουμε αν τα αφήσουμε μια νύχτα σε γάλα ή το μαρινάρουμε με αλκοόλ.

Για τηγάνισμα είναι καλύτερα τα μικρά καλαμαράκια. Τηγανίστε τα με μισό σπορέλαιο και μισό ελαιόλαδο, σε πολύ δυνατή φωτιά, για 2-3 λεπτά, γυρνώντας τα για να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα τα αλευρώνουμε και στη συνέχεια τα περνάμε από κουρκούτι που έχουμε φτιάξει με 1 φλ. αλεύρι, 1 φλ. μπίρα, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και μια πρέζα ζάχαρη.