Αφιερωμένο στα 70 χρόνια από το θάνατο του Κωστή Παλαμά είναι το 32ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται από τις 7 ως τις 23 Ιουνίου από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας.

Οι λάτρεις του βιβλίου θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για νέους αλλά και παλαιότερους τίτλους στο φεστιβάλ που μεταφέρεται στην πλατεία γύρω από το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου (επί της οδού Αριστοτέλους στο ύψος της πάνω από την οδό Εγνατία) λόγω των εργασιών ανάπλασης που συνεχίζονται στην παραλία.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι Θεσσαλονικείς θα ακολουθήσουν την βόλτα στην πλατεία με τα βιβλία» είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της φετινής διοργάνωσης.

Με αφορμή την έκθεση ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας- σφυγμομέτρησης βιβλιοφιλίας που πραγματοποιήθηκε για έκτη συνεχή χρονιά κατά την περσινή διοργάνωση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα (σε δείγμα 650 επισκεπτών του φεστιβάλ), πέραν της μείωσης της αγοραστικής κίνησης του βιβλίου, το προφίλ του σύγχρονου αναγνώστη βιβλίων παραμένει σχεδόν το ίδιο με εκείνο της προηγούμενης χρονιάς: είναι γυναίκα, μεταξύ των 36-55 ετών, διαβάζει περισσότερο ελληνική και ξένη λογοτεχνία και επιλέγει για τις αγορές της μικρά αλλά και μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία του κέντρου αλλά και της γειτονιάς.

Το 32ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης και ο Πνευματικός Μάιος διοργανώνονται από το Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης και τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.