Οι υπεύθυνοι της εταιρείας Tuprag υποστηρίζουν ότι το μεταλλείο δεν έχει αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον και στην τοπική κοινωνία. «Βλέπετε ότι υπάρχει φύση γύρω από το μεταλλείο. Πράσινο, χωριά, ποτάμια. Βρισκόμαστε σε απόσταση μικρότερη από 30 χιλιόμετρα από τη Σμύρνη» λέει ο κ. Νταβλίογλου. Παραδέχεται όμως πως χρειάστηκε πολύς χρόνος για να πείσει η εταιρεία τους κατοίκους ότι η λειτουργία του χρυσωρυχείου θα τους ωφελήσει: «Εγινε μεγάλη προσπάθεια να τους εξηγήσουμε ότι είμαστε μια αξιόπιστη, σοβαρή εταιρεία. Από τη στιγμή που οι κάτοικοι δεν γνώριζαν, έπρεπε να τους εξηγήσουμε».

Οι πρώτες γεωλογικές έρευνες για το μεταλλείο στο Εφεμτσουκουρού άρχισαν το 1992. Εκείνη την περίοδο ήταν έντονες οι διαμαρτυρίες σε όλη την Τουρκία γιατί είχε ξεκινήσει να λειτουργεί το πρώτο μεταλλείο στη χώρα, το Οβατσικ. Το 2005 δόθηκε η πρώτη έγκριση για τη λειτουργία του ορυχείου.

Οπως συμπληρώνει ο κ. Νταβλίογλου, η περίοδος-κλειδί για να επιτευχθεί αυτό ήταν το 2009-2011. Στη διάρκεια κατασκευής του έργου πολλοί κάτοικοι εργάστηκαν εκεί. «Ετσι, ο κόσμος κατάλαβε ότι το μεταλλείο είναι προς το συμφέρον του. Τότε επίσης πολλοί από τους κατοίκους εκπαιδεύτηκαν. Οι αντιδράσεις άρχισαν να φθίνουν όταν άρχισε η κατασκευή».

Οταν ερωτάται αν υπάρχουν σήμερα διαμαρτυρίες, απαντά «όχι». Και προσθέτει: «Οι διαμαρτυρίες που δεχόμαστε πλέον από τους κατοίκους είναι διότι θα ήθελαν να δουλέψουν περισσότεροι στο μεταλλείο. Ομως έχουμε περιορισμένες θέσεις».

Σήμερα από τους 405 εργαζομένους στο μεταλλείο, οι 183 είναι ντόπιοι, από τα γύρω χωριά.

Η εταιρεία Τuprag έχει προχωρήσει σε σειρά κοινωνικών – αντισταθμιστικών έργων στην περιοχή του Εφεμτσουκουρού. Κατασκευάζει δρόμους, γέφυρες και αποχετεύσεις, επισκευάζει τζαμιά στο χωριό. Επίσης ενθαρρύνει τους μαθητές να συνεχίσουν να φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι υπεύθυνοι τονίζουν ότι παρατηρείται άνοδος στη φοίτηση παιδιών από το χωριό σε γυμνάσιο και λύκειο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, 9,13 γραμμάρια χρυσού ανά τόνο ήταν η δυνατότητα εξόρυξης του μεταλλείου το 2011. Η Τουρκία είναι σήμερα η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε παραγωγή χρυσού. Παράγονται συνολικά απ’ όλα τα μεταλλεία της 25 τόνοι τον χρόνο. Το 2001 είχε παραγωγή 1,4 τόνους. Λειτουργούν 6 μεταλλεία χρυσού και 2 είναι υπό κατασκευή.