Είναι καιρός η Ευρώπη να χαλαρώσει τις πολιτικές λιτότητας, ενώ κάθε καθυστέρηση προς αυτή την κατεύθυνση αυξάνει τον κίνδυνο να πληγεί ακόμη περισσότερο η οικονομική ανάπτυξη στην ΕΕ, προειδοποίησε πρώην στέλεχος του ΔΝΤ. Πρόκειται, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», για τον Ασκόμα Μόντι, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ταμείου στην Ιρλανδία όταν η χώρα υπέγραφε το Μνημόνιο με την τρόικα.

Οι δηλώσεις του στελέχους του ΔΝΤ γίνονταν καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέφθαναν στο Δουβλίνο όπου θα πραγματοποιηθεί σήμερα το Eurogroup, με βασικά θέματα το Μνημόνιο της Κύπρου και τη χορήγηση περισσότερου χρόνου στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία για να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Το Eurogroup θα εξετάσει διάφορα σενάρια και χρονικά περιθώρια επέκτασης των δανείων αυτών, με επικρατέστερο να χορηγηθεί στις δύο χώρες επιπλέον χρόνος επτά ετών.

Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», μάλιστα, επικαλούνταν επίσημο έγγραφο της ΕΕ από το οποίο προκύπτει ότι είναι πιθανόν η Πορτογαλία να χρειαστεί τελικά και δεύτερο πακέτο στήριξης, λόγω των σημαντικών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Πριν από λίγες μόνο ημέρες το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας είχε μπλοκάρει συγκεκριμένα μέτρα του προγράμματος λιτότητας της χώρας με το σκεπτικό ότι επέφεραν βάρη σε συγκεκριμένη μόνο μερίδα του πληθυσμού.