Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ενέκρινε επένδυση ύψους 71 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) για την επέκταση του αεροδρομίου των Χανίων.

Το αεροδρόμιο Χανίων αποτελεί τμήμα του Διευρωπαϊκού Δικτύου Αεροδρομίων για τη βελτίωση της προσπελασιμότητας σε όλη την Ευρώπη , η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα το σχέδιο προβλέπει τετραώροφο κτίριο τερματικού σταθμού, την κατασκευή ενός εξαώροφου πύργου ελέγχου και έναν διώροφο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, καθώς και μια νέα μονάδα διαχείρισης αποβλήτων. Το έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού θα βοηθήσει στην εναρμόνιση του αεροδρομίου με τα πρότυπα διεθνών οργανισμών, όπως της Διεθνούς Οργάνωσης Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) και της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙATA).

«Η μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση στο αεροδρόμιο των Χανίων, σε πλήρη συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα, όχι μόνο θα βελτιώσει την πρόσβαση στην Κρήτη, αλλά θα είναι και ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ανάπτυξης στο νησί, διότι θα προσελκύσει περισσότερους τουρίστες και επενδυτές», δήλωσε ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν.

Το έργο θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής του , ενώ 17 θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν και μετά την ολοκλήρωση του, η οποία αναμένεται εντός του 2015. Η επένδυση γίνεται μέσω ενός προγράμματος που ονομάζεται «Ενίσχυση της προσπελασιμότητας» στο πλαίσιο του άξονα προτεραιότητας «Αεροπορικές μεταφορές – Αεροδρόμια περιφερειών αμιγούς στόχου σύγκλισης». Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του ΕΤΠΑ, θα συμβάλει με 71 εκατ. ευρω σε μια συνολική επένδυση ύψους 120 εκατ. ευρώ.