«Πάει καλά, υπάρχει σημαντική πρόοδος, υπάρχουν ορισμένα θέματα που παραμένουν ανοικτά», επισήμανε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά και τη νέα, διάρκειας 6 ωρών, συνάντηση, του υπουργού αναπληρωτή, Χρήστου Σταϊκούρα, με τους επικεφαλής της τρόικας.

Και είναι εν προκειμένω χαρακτηριστική η δήλωση κυβερνητικού παράγοντα ότι «ελπίζω να κλείσουμε αύριο», διότι επιδεικνύει τη σπουδή που διακατέχει την κυβέρνηση να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις εάν είναι δυνατόν έως την προσεχή Τρίτη.

Καθώς, παράγοντες που μετείχαν στο άτυπο Eurogroup στο Δουβλίνο, ανέφεραν ότι η ελληνική αντιπροσωπεία δέχθηκε ασφυκτικές πιέσεις από τα κοινοτικά στελέχη, που επισήμαιναν ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως την Τρίτη, τουλάχιστον για το ζήτημα του Δημοσίου, δεν θα μπορέσει να εκταμιευθεί έως το τέλος Απριλίου η δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι πλέον «απαιτούν» να υπάρξει μια συμφωνία, που θα περιλαμβάνει και τις «υποχρεωτικές αποχωρήσεις» των δημοσίων υπαλλήλων. 

Ήτοι, οι δανειστές ζητούν να γίνει η διαπραγμάτευση για το σύνολο του «διαρθρωτικού ορόσημου» του Δημοσίου, δηλαδή απαιτούν να λάβουν αναλυτικά τα τριμηνιαία χρονοδιαγράμματα για τις αποχωρήσεις των υπαλλήλων έως το τέλος του 2014, και όχι μόνον για τους επίορκους, ή τους λεγόμενους κοπανατζήδες.

Παράλληλα, φυσικά, συνεχίζονται και οι συζητήσεις για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, για τον «νέο φόρο» που θα αντικαταστήσει εφέτος το ειδικό τέλος στα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕ), αλλά και για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων προς τις τράπεζες.

Για όλα αυτά τα ζητήματα υπάρχει μεν σύγκλιση, αλλά απομένουν να συμφωνηθούν αρκετές λεπτομέρειες, στις οποίες, σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, «μπορεί να κρύβεται ο διάβολος».

Για τη δόση των 6 δισ. ευρώ για το α΄ τρίμηνο εφέτος, θα απαιτηθεί, κατά πάσα πιθανότητα, και συμφωνία για το αναθεωρημένο Μνημόνιο, στην οποία θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι αποκρατικοποιήσεις και το «άνοιγμα» των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από