Κανονικά στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους, που αναμένεται να έχουν απαρτία στις 29 και 30 Απριλίου, θα απευθυνθούν η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank αντίστοιχα, με στόχο να συγκεντρώσουν από την αγορά το 10% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα. Αυτό αποφάσισαν τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο τραπεζών, στα οποία συμμετέχει και εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο ενέκρινε τη διαδικασία. Πλέον, τα επιτελεία των δύο τραπεζών πραγματοποιούν πυρετώδεις προετοιμασίες, καθώς ο χρόνος μέχρι τις γενικές συνελεύσεις είναι ελάχιστος και τα ποσά που καλούνται να βρουν από τους ιδιώτες μετόχους διόλου ευκαταφρόνητα. Και αυτό, γιατί στο τέλος του μήνα οι διοικήσεις των δύο τραπεζών καλούνται να πείσουν τη γενική συνέλευση – αλλά και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – για τη βιωσιμότητα του σχεδίου τους, τους τρόπους της εύρεσης των χρημάτων αλλά και τις εναλλακτικές. Για παράδειγμα, τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank σχεδιάζουν την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) ώστε να καλύψουν ένα μέρος των κεφαλαιακών τους αναγκών, ενώ παράλληλα υπάρχουν σχέδια για συμμετοχή και των εργαζομένων.
Η αγορά αντέδρασε θετικά στην εξέλιξη αυτή, με τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου να καταγράφει κέρδη άνω του 3% και να διαμορφώνεται στις 903,13 μονάδες. Η μετοχή της Εθνικής κατέγραψε άνοδο 27,82% και έκλεισε στα 0,599 ευρώ, αυτή της Eurobank κέρδη 26,18% και έκλεισε στα 0,294 ευρώ, ενώ σημαντικά κέρδη 16,75% και 13,33% κατέγραψαν οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank αντίστοιχα.

Οι ανακοινώσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το απόγευμα το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, η διαδικασία για την έγκριση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας θα αρχίσει στις 19 Απριλίου, ενώ αν δεν υπάρξει απαρτία, η γενική συνέλευση θα επαναληφθεί στις 24 και 29 Απριλίου. Η τράπεζα θα ζητήσει από τους μετόχους της να εγκρίνουν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της για άντληση κεφαλαίων μέχρι ποσού 9,756 δισ. ευρώ και την έκδοση CoCos έως 1,9 δισ. ευρώ. Δηλαδή, αν εκδοθούν CoCos 1,9 δισ. ευρώ, η συνολική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα είναι ύψους 7,856 δισ. ευρώ και κατ' επέκταση η συμμετοχή των ιδιωτών θα πρέπει να ανέλθει σε 785,6 εκατ. ευρώ. Επίσης, η γενική συνέλευση θα κληθεί να εγκρίνει αύξηση της ονομαστικής αξίας των κοινών μετοχών της τράπεζας και μείωση του συνολικού αριθμού τους με συνένωση (reverse split) και μείωση της ονομαστικής αξίας των κοινών μετοχών, όπως θα έχουν διαμορφωθεί μετά το reverse split.
Αντίστοιχα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Eurobank, το Διοικητικό της Συμβούλιο αποφάσισε να συγκαλέσει γενική συνέλευση την Τρίτη 30 Απριλίου με θέμα την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας κατά 5,8 δισ. ευρώ. Μάλιστα, όπως αναφέρει η τράπεζα, «μέρος της κεφαλαιακής ενίσχυσης δύναται να υλοποιηθεί με την έκδοση CoCos μειώνοντας ισόποσα το ποσό της αύξησης με κοινές μετοχές».
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα CoCos θα έχουν συνολικό ύψος 2 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι το ύψος της αύξησης θα είναι 3,8 δισ. ευρώ και κατά συνέπεια απαιτούνται 380 εκατ. ευρώ προκειμένου να διατηρήσει η τράπεζα τον ιδιωτικό της χαρακτήρα. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση με κοινές μετοχές θα έχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι της τράπεζας καθώς και άλλοι ιδιώτες επενδυτές, ενώ το σύνολο του ποσού κεφαλαιακής ενίσχυσης είναι ήδη εγγυημένο από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και έχει ήδη προκαταβληθεί στην τράπεζα.
Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ