Τις πολιτικές ικανότητες της Μάργκαρετ Θάτσερ εκθείαζαν οι Αμερικανοί, αποκαλώντας την «καλύτερο άνδρα στο κόμμα», λίγο πριν εκείνη αναλάβει τα ηνία των Συντηρητικών, όπως φαίνεται σε τηλεγράφημα της πρεσβείας τους στο Λονδίνο.

Στο έγγραφο με κωδικό 1974LONDON15576 που φέρνει στην επιφάνεια το Wikileaks, οι διπλωμάτες των ΗΠΑ παρακολουθούν τη μάχη για την προεδρία του Συντηρητικού Κόμματος και παρατηρούν ότι η Θάτσερ «εντυπωσίασε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό». Οι Αμερικανοί επισημαίνουν ότι η βρετανίδα πολιτικός θεωρείται «έξυπνη και εργατική, με καλή πολιτική διαίσθηση». Ακόμη αναγνωρίζουν πως κανένας δεν αμφισβητεί τις ικανότητές της, παρότι κάποιοι από τους Συντηρητικούς μπορεί να μην αποδεχτούν εύκολα μια γυναίκα σε αυτή τη θέση.

Λίγους μήνες αργότερα, στις 11 Φεβρουαρίου του 1975, η Θάτσερ διαδέχεται τον Εντουαρτ Χιθ στους Συντηρητικούς και η χροιά στα σχόλια των Αμερικανών αλλάζει. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους η πολιτικός που έμεινε γνωστή ως Σιδηρά Κυρία επισκέπτεται τις ΗΠΑ. Στο έγγραφο με κωδικό 1975LONDON15191, αμερικανικοί διπλωματικοί κύκλοι παρατηρούν ότι σε μια προσπάθεια μείωσης των εξόδων του ταξιδιού η Θάτσερ και ο σύζυγός της φιλοξενήθηκαν σε σπίτια βρετανών διπλωματών. Το συνολικό κόστος της επίσκεψης επιβάρυνε το Συντηρητικό Κόμμα. Ακόμη χαρακτηρίζουν αφελή και «κοριτσίστικη» τη στάση της κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, όπου θεώρησε ότι η θερμή υποδοχή της στις ΗΠΑ έγινε κατ’ εξαίρεση για εκείνη, ενώ ήταν κάτι που επέβαλλε το πρωτόκολλο.