Το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου για τον γάμο ατόμων του ιδίου φύλου υπερψήφισαν τα μέλη της γαλλικής Γερουσίας το βράδυ της Τρίτης, με 179 ψήφους υπέρ και 157 κατά.

Η εξέταση του νομοσχεδίου θα συνεχισθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, πριν σταλεί στην γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Το πρώτο άρθρο είναι το σημαντικότερο του νομοσχεδίου, αφού καταργεί την απαίτηση της διαφοράς των φύλων για την ισχύ του δικαιώματος του γάμου.

Το άρθρο εγκρίθηκε χωρίς τροποποιήσεις σε σχέση με την έγκρισή του σε πρώτη ανάγνωση από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Η ψηφοφορία είναι οριστική, εκτός εάν το σύνολο του νομοσχεδίου απορριφθεί μετά την εξέτασή του από τη Γερουσία.

Οι γερουσιαστές ενέκριναν το άρθρο, αφού απέρριψαν το σύνολο των τροπολογιών της αντιπολίτευσης, ανάμεσά τους και την πρόταση για την θέσπιση «μίας πράξης πολιτικής ένωσης», ένα είδος βελτιωμένης «πολιτικής πράξης αλληλεγγύης» (PACS, 1999), ως υποκατάστατο του γάμου για τα ζευγάρια των ομοφυλοφίλων.

«Με δεδομένες τις παρεκτροπές που έχουν σημειωθεί είτε με βίαιες διαδηλώσεις στους δρόμους είτε με λεκτικές υπερβολές στο ημικύκλιο, η ψήφιση αυτού του άρθρου αποτελεί νίκη στον αγώνα κατά της ομοφοβίας, νίκη της ανοχής και της δημοκρατίας» δήλωσε μετά την ψηφοφορία ο επικεφαλής της ομάδας των γερουσιαστών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φρανσουά Ρεμπσαμέν.

Αφού ψηφισθεί από την Γερουσία, το νομοσχέδιο θα αναπεμφθεί για δεύτερη ανάγνωση στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, κάτι που αναμένεται να γίνει στο τέλος Μαΐου.

Εάν ψηφισθεί από τους γάλλους βουλευτές με τους ίδιους όρους όπως και στη Γερουσία, η μεταρρύθμιση θα έχει οριστικά εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από