Ενας αφροαμερικανός εκτελέστηκε χθες βράδυ στο Τέξας για τη δολοφονία πριν από 23 χρόνια ενός λευκού την οποία αρνείτο ότι διέπραξε, μετά την απόρριψη πολλών προσφυγών του, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης της πολιτείας του Τέξας.

Ο Ρικι Λιούις, 50 χρόνων, τα 19 από τα οποία τα πέρασε στο διάδρομο θανάτου των φυλακών του Τέξας, στις νότιες ΗΠΑ, πέθανε με θανατηφόρα ένεση στις 18.32′ τοπική ώρα (02.32′ ώρα Ελλάδος σήμερα).

Είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για πρώτη φορά το 1994 για τη δολοφονία τέσσερα χρόνια νωρίτερα του Τζορτζ Νιούμαν, 45 ετών, στη διάρκεια διάρρηξης στο Τάιλερ, μετά το βιασμό της συντρόφου του θύματος Κόνι Χίλτον.

Στη δίκη, η κατηγορούσα αρχή στηρίχτηκε σε αναλύσεις γενετικού υλικού που αποδείκνυαν την κατηγορία του βιασμού, όπως και σε ένα βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο, το οποίο περιελάμβανε μια καταδίκη για σεξουαλική επίθεση σε βάρος ενός κοριτσιού κατά την απόπειρα κλοπής αυτοκινήτων, σύμφωνα με το πολιτειακό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η επιβολή της θανατικής ποινής επιβεβαιώθηκε το 1997, ενώ η εκτέλεσή του που αρχικά θα πραγματοποιείτο το 2003, καθυστέρησε λόγω των εφέσεων. Ενα ζευγάρι Γάλλων από το Μονπελιέ, που υποστήριξε τον θανατοποινίτη κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, προσέλαβε νέο δικηγόρο, ο οποίος επικαλέστηκε νοητική υστέρηση για τον πελάτη του ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου που απαγόρευσε το 2002 την εκτέλεση καταδίκων οι οποίοι πάσχουν από ψυχικές διαταραχές. Ωστόσο, το Ανώτατος Δικαστήριο απέρριψε την τελευταία έφεση την 1η του περασμένου Απριλίου.

Την Τρίτη, πριν από την εκτέλεσή του, ο Λιούις ομολόγησε το βιασμό της Χίλτον, αλλά είπε πως δεν ήταν ο δολοφόνος του Νιούμαν.

Το ζευγάρι από το Μονπελιέ, η Ντανιέλ κι ο Ρενέ Σιρβέν, υπέρμαχοι της κατάργησης της θανατικής ποινής, μετέβη στη φυλακή του Χάντσβιλ για την εκτέλεση. Τα τελευταία δέκα χρόνια είχαν αλληλογραφία με τον κατηγορούμενο τον οποίο είχαν επισκεφθεί αρκετές φορές.

Ο κατάδικος τους αποκαλούσε «μαμά και μπαμπά», όπως είπαν οι ίδιοι λίγες ώρες πριν από την εκτέλεση.

Ο Ρίκι Λιούις είναι ο δεύτερος άνδρας που εκτελείται στο Τέξας το 2013, ο έκτος φέτος στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Κέντρο Ενημέρωσης για την θανατική ποινή. Είναι ο 494ος κρατούμενος που εκτελείται μετά την καθιέρωση της θανατικής ποινής το 1976, σε αυτή την πολιτεία που ευθύνεται για το ένα τρίτο των εκτελέσεων στη χώρα. Ένδεκα ακόμη εκτελέσεις έχουν προγραμματιστεί φέτος στο Τέξας, εκ των οποίων τέσσερις τον Απρίλιο.