Στο σπίτι των πρωταθλητών Ευρώπης, παρουσιάστηκε την Τρίτη το απόγευμα και η νέα μπάλα της Spalding με την οποία θα διεξαχθούν οι προημιτελικοί (ήδη εγκαινιάστηκε και στον αγώνα του Παναθηναϊκού στη Βαρκελώνη) και το φάιναλ φορ εφέτος αλλά θα χρησιμοποιηθεί και τα επόμενα χρόνια.

Ο πρώτος που τη δοκίμασε, ξεκινώντας μάλιστα με εύστοχο τρίποντο (παρά τα σκαρπίνια και την πολιτική ενδυμασία) ήταν ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Παναγιώτης Αγγελόπουλος, που μάλιστα την χαρακτήρισε εξαιρετική.

«Είμαστε χαρούμενοι που βρισκόμαστε στο σπίτι των εν ενεργεία πρωταθλητών Ευρώπης. Ξέρετε πως έχουμε κάνει πολλές αλλαγές φέτος όπως το νέο TOP-16, η αλλαγή ημέρας των αγώνων, αλλά και το ότι η εικόνα της Ευρωλίγκας έφτασε σε 199 χώρες. Στην κορύφωση αυτής της χρονιάς παρουσιάζουμε κάτι πολύ ξεχωριστό. Το ευρωπαϊκό μπάσκετ σε επίπεδο συλλόγων αξίζει να έχει κάτι ξεχωριστό, μια μπάλα σύμβολο. Βρήκαμε έναν συνεργάτη που μας βοήθησε να κάνουμε τη μπάλα πραγματικότητα. Η μπάλα unite έχει κάτι το μοναδικό, προβάλει το ομαδικό πνεύμα. Η ασημένια διαγράμμιση συμβολίζει το elite ταλέντο στο παιχνίδι μας ενώ η αντίθεση του πορτοκαλί και του μαύρου αντιπροσωπεύει τη δράση και τον ρυθμό στα ματς της Ευρωλίγκας» τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωλίγκας Κίμωνας Στέφος, ενώ από την πλευρά της Spalding ο Παντελής Αζαριάδης πρόσθεσε:

«Είμαστε περήφανοι που είμαστε εδώ σήμερα. Παρουσιάζουμε ένα προϊόν που είμαστε πεπεισμένοι πως ταιριάζει στις ομάδες και τους παίκτες της Ευρωλίγκας. Η Spalding αγαπάει το μπάσκετ και έχουμε σκοπό να μείνουμε εδώ για χρόνια. Το έχει δείξει η ιστορία αυτό, δεν είναι παράξενο ότι για το ΝΒΑ είμαστε πάνω από 33 χρόνια προμηθευτές της μπάλας. Θέλω να ευχαριστήσω όσους συνέβαλαν γι’ αυτό. Χαιρόμαστε που η μπάλα έχει φτάσει σε κάθε άκρη της Ελλάδας και θα μπορούν όλοι να παίζουν με τη μπάλα που αύριο θα παίζει ο Σπανούλης και ο Πρίντεζης. Ελπίζουμε ο Ολυμπιακός να είναι μαζί μας στο Λονδίνο και εύχομαι η επιστροφή από εκεί να είναι το ίδιο χαρούμενη όπως πέρσι από την Πόλη»

Η Spalding διάλεξε τον Κάιλ Χάινς για να παρουσιάσει τη νέα μπάλα γιατί: «Αντιπροσωπεύει το πείσμα, την ενέργεια, τη μαχητικότητα και το ευ αγωνίζεσθε που καταθέτει ο παίκτης κάθε εβδομάδα. Αυτή η μπάλα ήρθε για να μείνει και νομίζω πως θα τη δούμε τουλάχιστον για άλλα πέντε χρόνια. Μέσα στα σχέδια μας είναι να βγάλουμε και μια μπάλα για κάθε ομάδα που συμμετέχει στην Ευρωλίγκα. Όπως σας είπα και πριν, στη Spalding αρέσουν οι μακροχρόνιες συνεργασίες με 33 χρόνια στο ΝΒΑ».

Ο Χάινς από την πλευρά του χαρακτήρισε την μπάλα ιδιαίτερη και ευχήθηκε: «Μακάρι να αποδειχθεί και γούρικη για μας, ώστε να αρχίσουμε με νίκη αυτή τη δύσκολη σειρά. Είναι όμορφη μπάλα και έχοντας προπονηθεί τις τελευταίες μέρες με αυτήν θα έλεγα ότι έχει και καλύτερο κράτημα από τις προηγούμενες. Θέλω να πετύχουμε αρκετές νίκες με αυτήν με αρχή τώρα κόντρα στην Εφές. Ομως δεν αρκεί η μπάλα για να το κάνουμε. Χρειάζεται και εξαιρετική άμυνα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμερικάνος άσος του Ολυμπιακού.

«Μπορούμε να νικήσουμε παντού»

«Η ιστορία ευτυχώς δεν παίζει μπάσκετ και ελπίζω ότι θα μπούμε με το δεξί στη σειρά των προημιτελικών με την Εφές. Πιστεύω πολύ στην ομάδα που με εννέα εκτός έδρας νίκες εφέτος έχει δείξει πως μπορεί να νικήσει παντού. Απλά μια ήττα σε αυτή τη φάση στην έδρα μας, θα μας δημιουργήσει έξτρα πίεση».

Ο τεχνικός των Πρωταθλητών Ευρώπης, Γιώργος Μπαρτζώκας, δεν έκρυψε την εμπιστοσύνη του στην ομάδα εν’ όψει του πρώτου προημιτελικού του Ολυμπιακού με την Εφές Αναντολού στο ΣΕΦ την Τετάρτη το βράδυ (21.00 – Novasports 3).

Μάλιστα εκτίμησε και το μεγάλο όπλο που ελπίζει να έχει η ομάδα του εκτός από την καυτή έδρα. «Το κίνητρο είναι πολύ μεγάλο, αφού καταφέραμε να περάσουμε δια πυρός και σιδήρου στα προημιτελικά και τώρα θέλουμε να πάμε και στους τέσσερις» είπε ο Έλληνας τεχνικός που σαφώς έχει επιστήσει την προσοχή των παικτών του στα αντίπαλα γκαρντ, τους Φάρμερ και Γκόρντον.

«Της προσφέρουν δύναμη τόσο στο δημιουργικό όσο και στον εκτελεστικό τομέα. Γενικά είναι μια ομάδα που έχει δαπανήσει πολλά χρήματα και θέλει να φτάσει στο φάινα φορ, που το κυνηγάει χρόνια. Το ερωτηματικό είναι σε τι κατάσταση θα είναι ο Βούγιασιτς που έχει επανέλθει μετά από έναν μήνα απουσίας. Έχουν ψηλά κορμιά με Σαβάνοβιτς, Μπάρατς και φυσικά μην ξεχνάμε και τον Ερντέν που έπαιζε και στους Σέλτικς. Επίσης θεωρώ τον Γκόρντον, από τους καλύτερους παίκτες ομάδας της Ευρώπης» συνέχισε ο κόουτς Μπαρτζώκας.

Από τα πιο αμφίρροπα ζευγάρια

Μέχρι πριν λίγα χρόνια, ο Ολυμπιακός ένοιωθε έδρα του την Πόλη και το «Αμπντί Ιπεκτσί» και το ίδιο συνέβαινε και με την Εφές στην Αθήνα. Οι Τούρκοι έχουν υποχρεώσει τον Ολυμπιακό στη βαρύτερη ήττα στην ιστορία του εντός έδρας (110-59 !) ενώ και οι Πειραιώτες στο πρώτο ραντεβού στην ιστορία των δύο ομάδων στην Τουρκία, είχαν νικήσει με 77-42 !

Πέρυσι το κομβικό ματς για την πρόκριση στα προημιτελικά ήταν η νίκη στην Τουρκία επί της Εφές με 67-65 και γενικά τόσο ο Ολυμπιακός όσο και η Εφές έχουν από πέντε νίκες εκτός έδρας και άλλες τόσες εντός η κάθε ομάδα (10-10 είναι το συνολικό σκορ στις μεταξύ τους αναμετρήσεις).

«Η διαφορά σε σχέση με άλλες σεζόν είναι ότι πλέον δεν έχεις κενό ανάμεσα στη λήξη του τοπ-16 και των προημιτελικών και γι’ αυτό παίζει ρόλο και η κούραση και πολλά άλλα. Θεωρώ πως πολύ δύσκολα θα πάει στα πέντε ματς κάποιο ζευγάρι από τη σειρά των πλέι-οφ.

Υπάρχει μεγάλη πίεση και κούραση, ενώ δεν έχεις μέρες να αλλάξεις πολλά. Η πιο δύσκολη προσπάθεια σε αυτή τη φάση είναι να βγάλεις από το μυαλό των παικτών τι έγινε στο προηγούμενο παιχνίδι. Θυμίζω στην πρώτη χρονιά του κ. Ίβκοβιτς είχε νικήσει ο Ολυμπιακός με 50 πόντους τη Σιένα και μετά έγινε το 1-1 και στη συνέχεια έχασε και τα άλλα δύο ματς. Η ήττα εντός πλέον νομίζω πως επηρεάζει περισσότερο την ομάδα που θα χάσει από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια» πρόσθεσε ο τεχνικός του Ολυμπιακού.