Να επιτραπεί στα ασφαλιστικά ταμεία και στους παλαιούς μετόχους να συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας στο προβλεπόμενο ποσοστό του 10%, με το οποίο θα διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας της τράπεζας και η συμμετοχή τους σ’ αυτήν, ζήτησε χθες ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ), ενώ παράλληλα κατήγγειλε ότι επιχειρείται απαξίωση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων που είναι μέτοχοι της Εθνικής.

«Τα Ταμεία έχουν αυτονομία στη λήψη των αποφάσεων», δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σχετικά με τη συμμετοχή τους στην ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας. Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο υπουργός μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χορστ Ράιχενμπαχ, με αφορμή τις αντιδράσεις του ΣΥΕΤΕ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ως κυβέρνηση δεν θα κατευθύναμε σε οποιαδήποτε περίπτωση κάποιο Ταμείο να προβεί ή να μην προβεί σε τέτοια ενέργεια. Η θέση μας είναι ότι οι ασφαλιστικοί φορείς έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν εκτιμώντας το ύψος των διαθεσίμων τους, στο πλαίσιο του συμφέροντος του φορέα και των ασφαλισμένων του».

Σήμερα πάντως, κατά τη διάρκεια του ΔΣ της Εθνικής με τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτιής Σταθερότητας, αναμένονται οι αποφάσεις που θα καθορίσουν τους όρους ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής Τράπεζας, δηλαδή αν θα ισχύει η συμμετοχή του 10% για τους ιδιώτες. Οι αποφάσεις αυτές θα κρίνουν τη συμμετοχή ή μη των ιδιωτών μετόχων, άρα και των ασφαλιστικών ταμείων, στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο των υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας από την πλευρά του έχει ήδη πάρει απόφαση για τη συμμετοχή του στην αύξηση, ο ΟΑΕΕ δεν θα συμμετάσχει λόγω έλλειψης ρευστού ενώ το ΙΚΑ αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις του.

Ο ΣΥΕΤΕ στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου κατήγγειλε σχέδιο αρπαγής της Εθνικής Τράπεζας για τον πλήρη έλεγχο της ελληνικής οικονομίας και απαξίωσης της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων και των παλαιών μετόχων. Ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Γιαννακόπουλος ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί άδεια για συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ σε ποσοστό του τουλάχιστον 10%. Κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη διατήρηση της τράπεζας υπό δημόσιο έλεγχο.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον κ. Ράιχενμπαχ, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι η συζήτηση περιστράφηκε στην αναζήτηση δυνατοτήτων τεχνικής βοήθειας και συγκεκριμένων λύσεων για την ανακούφιση των ανέργων και κυρίως των 400.000 οικογενειών χωρίς εργαζόμενο μέλος. «Η εκτενής συζήτηση και τα συμπεράσματα που προέκυψαν θα οδηγήσουν πολύ σύντομα στη λύση αυτού του προβλήματος», τόνισε ο υπουργός.