Τις προωθούμενες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου για την παροχή τα Μικρό-δανείων (micro-finance) από εξωτραπεζικούς οργανισμούς και την πρόταση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών για δημιουργία μιας Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρών Επιχειρήσεων που να εστιάζει στον εμπορικό κλάδο και να εξειδικεύεται σε συγκεκριμένα προϊόντα όπως εγγυήσεις, μίκρο-δάνεια ή συνδυασμό των δύο (Εγγυημένα Μίκρο-δάνεια) συζήτησαν ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα κ. Χορστ Ράιχενμπαχ με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου σε συνάντηση που πραγματοποίησαν την Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις για το θέμα αυτό θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα μεταξύ του κ. Ράϊχενμπαχ, της ΕΣΕΕ και της Ελληνικής Ένωσης τραπεζών καθώς ο επικεφαλής της Task Force ανέφερε ότι θα εξετάσει και ο ίδιος τις δυνατότητες βιωσιμότητας της πρότασης των μικρομεσαίων σχολιάζοντας ότι «δεν είναι αδύνατον σε έξι μήνες να μπορέσει να λειτουργήσει μία τέτοια τράπεζα».

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκιδης στόχος των μικρομεσαίων είναι η συνεργασία με την Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών ή μια ομάδα υγιών συνεταιριστικών τραπεζών (πιθανόν κάτω από την ομπρέλα της Πανελλήνιας Τράπεζας) για την δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας ΜΜΕ όπου θα συνδυάζεται η τεχνογνωσία των τραπεζών και το πανελλήνιο δίκτυο των τριτοβάθμιων επαγγελματικών οργανώσεων τα μέλη των οποίων αποτελούν και βάση δυνητικών πελατών-επενδυτών.

Η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ διαθέτουν πάνω από 700.000 μέλη τα οποία είναι πρόθυμα να καταβάλλουν το ποσό αγοράς μερίδων για να μπορούν να αξιοποιήσουν σύγχρονα εργαλεία ,με κριτήρια και αυστηρή εποπτεία.

«Το εγχείρημα αυτό θέλουμε να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και βιώσιμο» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ. Από την πλευρά των μικρομεσαίων έγινε σαφές ότι η προωθούμενη Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν θα έχει σκοπό να επικαλύψει δομές όπως το ΕΤΕΑΝ ή το Jeremie. Αντιθέτως στόχος θα είναι η αξιοποίηση των δράσεων αυτών. «Η έλλειψη τράπεζας μικρομεσαίων επιχειρήσεων και οι ολιγοπωλιακές συνθήκες στο τραπεζικό σύστημα έχουν εμφανές κόστος στην απορρόφηση των προϊόντων του ΕΣΠΑ» δήλωσε ο κ. Κορκίδης