To θέμα των απολύσεων στο δημόσιο ειναι το σημαντικότερο ανοιχτό θέμα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που συνεχίζονται και σήμερα Πέμπτη στις 11.30 το πρωϊ, με προοπτική -αν όλα πάνε καλά- να ολοκληρωθούν την Τρίτη.

Οι χθεσινές μαραθώνιες συναντήσεις ολοκληρώθηκαν στις 2.30 τα ξημερώματα και σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου απέδωσαν τουλάχιστον έναν σημαντικό καρπό: Συμφωνήθηκε το «κλείσιμο» του λεγόμενου δημοσιονομικού κενού, δηλαδή του προβλεπόμενου ανοίγματος του προϋπολογισμού, που απειλούσε με νέα μέτρα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, βρέθηκαν τρόποι για να καλυφθεί το κενό αυτό, χωρίς να χρειασθούν μετρα μείωσης μισθών και συντάξεων. Μάλιστα, το ύψος του ήταν 4 δις ευρώ για τη διετία 2013-14, οπότε η προσπάθεια δεν ήταν απλή.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναχωρεί σήμερα για το Δουβλίνο όπου θα παραστεί στο άτυπο Eurogroup και εμφανίζεται ικανοποιημένος γιατί θα εχουν κλείσει αρκετά από τα θέματα της διαπραγμάτευσης. Η πηγή του υπουργείου Οικονομικών εξέφραζε χθες την προσδοκία να κλείσει συνολικά η συμφωνία την Τρίτη. Πάντως, η ίδια έλεγε οτι όλα τα θέματα θα κλείσουν μαζί.

Κατά τη χθεσινή μέρα το οικονομικό επιτελείο συναντήθηκε με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών δυο φορές: την πρώτη από τις 12 το μεσημέρι ως τις 6 το απόγευμα και τη δεύτερη από τις 9.30 περίπου το βράδι ως τις 2.30 τα ξημερώματα. Το θέμα του δημοσίου, ωστόσο, δεν έκλεισε, καθώς η τρόικα επιμένει να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για απολύσεις τουλάχιστον των επίορκων εντός του έτους.

«Το Δημόσιο παραμένει ακόμη ανοικτό», δήλωσε τη νύχτα της Πέμπτης, λίγο πριν από τις 3 μετά τα μεσάνυχτα, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τη νέα μαραθώνια σύσκεψη, διάρκειας περίπου 6 ωρών, με τους επικεφαλής της τρόικας.

Πάντως, ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τις επόμενες ημέρες (και κατά πάσα πιθανότητα την προσεχή Τρίτη) θα υπάρξει πλήρης συμφωνία στις διαπραγματεύσεις και θα ανακοινωθεί το σύνολο του «πακέτου».

Μετά το Eurogroup της προσεχούς Παρασκευής θα επιτευχθεί οριστική συμφωνία με την τρόικα, είχε δηλώσει το απόγευμα της Τετάρτης o υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, πριν ξεκινήσει μια ακόμη πολύωρη, όπως αποδείχτηκε, συνάντησή του με τα στελέχη της τρόικας.

Και η προηγούμενη είχε διαρκέσει έξι ώρες: άρχισε στις 12 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο υπουργός Οικονομικών, αρνήθηκε πάντως ότι παρουσιάστηκε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις. «Είμαστε εδώ για να λύνουμε τις εμπλοκές και τα προβλήματα» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ωστόσο ότι «το πακέτο δεν θα κλείσει σήμερα (Τετάρτη). Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα. Η τρόικα θα παραμείνει εδώ και το πακέτο θα κλείσει μετά το Eurogroup».