Βαρύ είναι το πολιτικό κλίμα για τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Πανίκο Δημητριάδη, ο οποίος δέχεται αφόρητες πιέσεις για παραίτηση στην πιο δύσκολη καμπή της τραπεζικής κρίσης στη μεγαλόνησο 

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης προχώρησε χθες Τρίτη σε ανάκληση του έμπιστου και έμπειρου συνεργάτη του διοικητή Δημητριάδη, του υποδιοικητή Σπύρου Σταυρινάκη.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο διορισμός του κ. Σταυρινάκη, που έγινε λίγες βδομάδες πριν τις εκλογές, τερματίζεται, γιατί κρίθηκε ότι δεν υφίστανται «έκτακτες συνθήκες, ανάγκες και τα δεδομένα εκείνα που θα δικαιολογούσαν την επίκληση του δικαίου της ανάγκης».

Η κίνηση του Νίκου Αναστασιάδη, που είχε προαναγγελθεί προεκλογικά, γίνεται ενώ εκκρεμεί η ολοκλήρωση της εξυγίανσης της Τράπεζας Κύπρου, του διορισμού νέου διοικητικού συμβουλίου και η διαδικασία χαλάρωσης των πρωτοφανών, για την ευρωζώνη, περιοριστικών μέτρων που υπάρχουν στη διακίνηση χρημάτων.
 
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, που διορίστηκε πριν από ένα σχεδόν χρόνο από τον πρώην Πρόεδρο της Κύπρου  Δημήτρη Χριστόφια, δέχεται από την πρώτη μέρα του διορισμού του αμφισβήτηση από ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Δημοκρατικού Κόμματος.
 
Τις τελευταίες βδομάδες όλα σχεδόν τα πολιτικά κόμματα έχουν εξαπολύσει επίθεση κατά του διοικητή ζητώντας να παραιτηθεί.

Του επιρρίπτουν ευθύνες για την έκτακτη ρευστότητα 9,5 δισ. ευρώ που συσσώρευσε η Λαϊκή, για τη μεταφορά της στην Τράπεζα Κύπρου και για τα εξοντωτικά – για τους ανασφάλιστους καταθέτες των δύο τραπεζών – διατάγματα που εκδόθηκαν.

Ο ίδιος, πριν μέρες απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων  δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και ότι «χαίρει της εμπιστοσύνης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».
 
Πέραν των συχνών πυρών από την εκτελεστική εξουσία, ο κ. Δημητριάδης δέχεται πυρά και από τη νομοθετική εξουσία.
 
Τα πολιτικά πυρά κατά του κ. Δημητριάδη ενισχύθηκαν μετά τις 19 Μαρτίου, όταν η κυπριακή Βουλή καταψήφισε ένα πολύ πιο ήπιο «κούρεμα» καταθέσεων, παρά τις προειδοποιήσεις του διοικητή ότι δεν υπήρχαν καλύτερες επιλογές.

Ο κύπριος διοικητής έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις σε αρκετές επιτροπές της Βουλής.
 
Οι πολιτικοί αρχηγοί της Κύπρου θα συνέλθουν σήμερα στη Βουλή, για να συζητήσουν, όπως φαίνεται, την έναρξη διαδικασίας σε βάρος του διοικητή.

Τα κόμματα της συγκυβέρνησης θεωρούν ότι κακώς ο κ. Δημητριάδης απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τους ακριβείς όρους εντολής των Alvarez & Marsal.

Ο νόμος περί Καταθέσεων Στοιχείων και Πληροφοριών 1985 – ενοποιητικός του 1993, προβλέπει ότι σε περίπτωση που η Βουλή διαπιστώσει ότι κατατέθηκαν παραπλανητικά στοιχεία στο κοινοβούλιο, τότε έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στον διορισμό εξεταστικής επιτροπής.

Μέχρι στιγμής η ΕΚΤ δεν έχει παρέμβει ευθέως στα όσα διαδραματίζονται στην Κύπρο κατά του ανεξάρτητου επόπτη και μέλους του διοικητικού συμβουλίου.

Στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κύπρου κυριαρχεί η ανάκληση του διορισμού του υποδιοικητή της ΚΤ Σπύρου Σταυρινάκη και η σημερινή σύσκεψη των αρχηγών όπου θα εξετάσει τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί εναντίον του διοικητή Πανίκου Δημητριάδη.

Οι τίτλοι στα πρωτοσέλιδα είναι ενδεικτικοί για τις επικείμενες εξελίξεις:

Φιλελεύθερος: «Πόρτα εξόδου για διοικητή»

Πολίτης :«Η βουλή «κουρεύει» σήμερα το διοικητή»

Σημερινή :«Πυρά από όλους δέχεται ο διοικητής»

Αλήθεια :«Σφίγγει ο κλοιός για Δημητριάδη»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από