Συνεδριάζει εκ νέου σήμερα Τετάρτη το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, για να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησής της.

Η χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου διεκόπη, προκειμένου τα μέλη του να έχουν πληρέστερη και επικαιροποιημένη ενημέρωση επί των διεργασιών για τη στόχευση της Τράπεζας να επιτύχει το ποσοστό της ελάχιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα καθώς και για τις εναλλακτικές δυνατότητες που είναι σε εξέλιξη, ώστε να μη χρειαστεί να καλύψει πλήρως την αύξηση κεφαλαίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η γενική συνέλευση θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για έναν συνδυασμό κινήσεων, όπως συμμετοχή των ήδη μετόχων στην αύξηση του κεφαλαίου, δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση νέων μετόχων, έκδοση μετατρεψίμων ομολογιών (cocos) και ενδεχόμενη διαμόρφωση νέας ονομαστικής τιμής της μετοχής (reverse split).

Η Γενική Συνέλευση προφανώς θα εξουσιοδοτήσει το διοικητικό συμβούλιο να επιφέρει ενδεχόμενες αλλαγές όπως για παράδειγμα να ασκηθούν τα cocos για το σύνολο ή μέρος του ποσού που καταρχήν θα έχει εγκριθεί.

Εξάλλου, το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank στην χθεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε να συγκαλέσει γενική συνέλευση την Τρίτη, 30 Απριλίου 2013.

Στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας, μέρος της κεφαλαιακής ενίσχυσης δύναται να υλοποιηθεί με την έκδοση CoCos μειώνοντας ισόποσα το ποσό της αύξησης με κοινές μετοχές.

Δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση με κοινές μετοχές θα έχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Τράπεζας καθώς και άλλοι ιδιώτες επενδυτές, ενώ το σύνολο του ποσού κεφαλαιακής ενίσχυσης είναι ήδη εγγυημένο από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και έχει ήδη προκαταβληθεί στην Τράπεζα.