Διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των καταθέσεων στην Ελλάδα, «ανεξαρτήτως ύψους κατάθεσης ή τράπεζας», έδωσε την Τετάρτη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, επισημαίνοντας πως «προχωρά χωρίς καθυστερήσεις η υλοποίηση της στρατηγικής για τον τραπεζικό τομέα».

Ο Γιώργος Προβόπουλος ενημέρωσε τη Βουλή για τη στάση της Τράπεζας της Ελλάδος στη διαδικασία μεταφοράς του ενεργητικού και του παθητικού των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Τράπεζα της Ελλάδος για την προστασία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έκανε σύντομη αναφορά στο πώς η ΤτΕ προστάτευσε το εγχώριο τραπεζικό σύστημα από γεγονότα αντίστοιχα με αυτά που συνέβησαν στην Κύπρο.

Τόνισε πως «όλες οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι απολύτως προστατευμένες σύμφωνα με το Μνημόνιο, ανεξαρτήτως ύψους κατάθεσης ή τράπεζας στην οποία τηρούνται». Σημείωσε, δε, πως το ελληνικό πρόγραμμα περιέλαβε 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση των ελληνικών τραπεζών.

«Το ποσό αυτό το υπολογίσαμε εμείς λαμβάνοντας υπόψη ότι, ακόμη και στις περιπτώσεις που σε μια μη συστημική τράπεζα χρειάζεται να εφαρμοστούν μέτρα εξυγίανσης, οι καταθέσεις στο σύνολό τους μεταβιβάζονται σε καλή τράπεζα, όπως άλλωστε έχει γίνει σε όλες τις έως τώρα εξυγιάνσεις. Αυτή είναι μια θεμελιώδης διαφορά με όσα συνέβησαν στην Κύπρο», είπε ο Γιώργος Προβοπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, τη συνέχιση της τάσης επιστροφής των καταθέσεων και τη σταδιακή επάνοδο των ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου και χρήματος, διαμορφώνονται ευνοϊκότερες συνθήκες για την οικονομία γενικότερα και για την πελατεία των τραπεζών ειδικότερα.

Αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος ο κ. Προβόπουλος τόνισε πως η υλοποίηση της στρατηγικής για τον τραπεζικό τομέα έχει προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις, δηλαδή εντός των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν εξαρχής προβλεφθεί. Είπε, δε, πως αυτό μαρτυρούν και οι πρόσφατες εξελίξεις στις τράπεζες Εθνική και Eurobank.

Όπως υπογράμμισε οι δύο τράπεζες, με επιστολή τους προς την Τράπεζα της Ελλάδος, γνωστοποίησαν ότι δεν είναι πιθανό να αντλήσουν από ιδιώτες επενδυτές το 10% των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Κατόπιν αυτού, προκειμένου να τηρηθούν τα τεθέντα χρονοδιαγράμματα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει -σε όποιο βαθμό απαιτηθεί- τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

«Τα απαιτούμενα για το σκοπό αυτό κεφάλαια αποτελούν τμήμα των 50 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί, στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας, ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα. Στη συνέχεια, το ΤΧΣ, ως ο νέος κύριος μέτοχος των δύο τραπεζών, θα αποφασίσει, στη βάση του δημοσίου συμφέροντος, για την πορεία της συγχώνευσης των δύο τραπεζών», ξεκαθάρισε ο Γ. Προβόπουλος.

Ο ίδιος είπε πως οι μη συστημικές τράπεζες θα έχουν περιθώριο να αντλήσουν ιδιωτικά κεφάλαια μέχρι το τέλος Απριλίου. Εάν αυτή η προσπάθεια δεν ευοδωθεί, θα τεθούν σε διαδικασία εξυγίανσης μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2013.

Τέλος, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σημείωσε πως σε μερικούς μήνες, το τραπεζικό σύστημα θα αποτελείται από ένα μικρότερο -σε σχέση με το σημείο έναρξης της κρίσης- αριθμό τραπεζών, ισχυρών και καλά κεφαλαιοποιημένων. «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αναδιατάσσεται και γίνεται πιο αποτελεσματικό, καθώς εξαλείφεται η πλεονάζουσα δυναμικότητα και αξιοποιούνται οι συνέργειες και οι οικονομίες κλίμακας. Ισχυροποιείται και αποκτά ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια», τόνισε.