Υπόθεση εθνικής σημασίας χαρακτήρισε η ΟΤΟΕ την επιτυχία των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Εθνικής και της Eurobank, για να διατηρηθεί το μάνατζμεντ των δύο τραπεζών «σε ελληνικά χέρια» και κάλεσε τους πάντες σε «εθνική πατριωτική εκστρατεία υπεράσπισης της ελληνικότητας του τραπεζικού συστήματος».

Αφήνοντας αιχμές για την αλλαγή της απόφασης σε ό,τι αφορά τη συγχώνευση των δύο τραπεζών, η ΟΤΟΕ τόνισε με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη ότι «κυβέρνηση, τρόικα και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχουν τις βασικές ευθύνες αυτού του σχεδιασμού και καλά θα κάνουν να μην τολμήσουν να υπονομεύσουν» τις ΑΜΚ.

Ζήτησε δε από τους αρμόδιους να στηρίξουν έμπρακτα τις ΑΜΚ αλλιώς «θα είναι υπόλογοι απέναντι στη χώρα για αφελληνισμό της ΕΤΕ».

«Ειδικά η κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, οφείλουν να στηρίξουν έμπρακτα με πολιτικές και θεσμικές παρεμβάσεις την υπόθεση των αυξήσεων του Μετοχικού Κεφαλαίου και της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών». 

» Αν αδρανήσουν ή πράξουν τα αντίθετα, θα είναι υπόλογοι απέναντι στη χώρα και την ελληνική κοινωνία για τη δρομολόγηση του αφελληνισμού ενός μεγάλου μέρους του Τραπεζικού Συστήματος, με κορυφαία πράξη τον αφελληνισμό της Εθνικής Τράπεζας, μετά το προσωρινό πέρασμά της από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», επισημαίνει η ΟΤΟΕ.

Η ανακοίνωση της ΟΤΟΕ

«Είναι υπόθεση εθνικής σημασίας η επιτυχία των αυξήσεων του Μετοχικού Κεφαλαίου των Τραπεζών Εθνικής και Eurobank, προκειμένου να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσοστό του 10% για να διατηρηθεί το Management των δύο Τραπεζών σε ελληνικά χέρια.

» Την ίδια εθνική σημασία και για τον ίδιο λόγο, έχει και η επιτυχία των αυξήσεων του Μετοχικού Κεφαλαίου και για τις άλλες Τράπεζες που βρίσκονται σε ανάλογη διαδικασία.

» Το Τραπεζικό Σύστημα πρέπει να διασώσει το χαρακτήρα του για να μπορέσει να αποτελέσει πραγματικό εργαλείο ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης και να επαναλειτουργήσει με διαφάνεια και κανόνες σε όφελος της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας.

» Για το λόγο αυτό, το μήνυμα της ΟΤΟΕ σε όσους σχεδίασαν την συγχώνευση Εθνικής – Eurobank και στη συνέχεια ανακάλυψαν δήθεν αδυναμίες ολοκλήρωσης του εγχειρήματος και προσπαθούν να βρουν «Ιφιγένειες» για να φορτώσουν το πολιτικό και οικονομικό κόστος αυτών των επιλογών τους, πρέπει να το ξανασκεφθούν όσο υπάρχει χρόνος.

» Κυβέρνηση, Τρόικα και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχουν τις βασικές ευθύνες αυτού του σχεδιασμού και καλά θα κάνουν να μην τολμήσουν να υπονομεύσουν την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank.

» Αντίθετα, πρέπει να συνδράμουν στην προσπάθεια των δύο Τραπεζών διαλύοντας τις υποψίες για την πορεία της υπόθεσης αυτής από την έναρξή της μέχρι σήμερα, γιατί οι σκοτεινές διαδρομές των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν υπάρχουν και απαιτούν άπλετο φως.

» Ειδικά η Κυβέρνηση, ο Υπουργός Οικονομικών αλλά και ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, οφείλουν να στηρίξουν έμπρακτα με πολιτικές και θεσμικές παρεμβάσεις την υπόθεση των αυξήσεων του Μετοχικού Κεφαλαίου και της Ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών.

» Αν αδρανήσουν ή πράξουν τα αντίθετα, θα είναι υπόλογοι απέναντι στη χώρα και την ελληνική κοινωνία για την δρομολόγηση του αφελληνισμού ενός μεγάλου μέρους του Τραπεζικού Συστήματος, με κορυφαία πράξη τον αφελληνισμό της Εθνικής Τράπεζας, μετά το προσωρινό πέρασμά της από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

» Η ΟΤΟΕ, καλεί τους πάντες, την Ελληνική κοινωνία, το συνδικαλιστικό κίνημα, τους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες του τόπου, τους επιχειρηματίες που επιχειρούν, επιμένουν και πιστεύουν στην ανάκαμψη της χώρας, την εκκλησία, τους μαζικούς φορείς και όλους όσους θέλουν και μπορούν, σε μια Εθνική πατριωτική εκστρατεία υπεράσπισης της Ελληνικότητας του τραπεζικού συστήματος.

» Όσους έχουν άλλα σχέδια και υπολογισμούς, τους προειδοποιούμε να μην τολμήσουν».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από