Τη δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες όλων των μελών της γαλλικής κυβέρνησης έως τις 15 Απριλίου και την ακόλουθη κατάθεση νομοσχεδίου που θα προβλέπει το ίδιο για όλους τους πολιτικούς εξήγγειλε χθες ο γάλλος Πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό σε μια προσπάθεια, όπως είπε, «να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη» των πολιτών έπειτα από την «υπόθεση Καουζάκ», την αποκάλυψη ότι ο πρώην υπουργός Προϋπολογισμού του Φρανσουά Ολάντ διατηρούσε επί δεκαετίες μυστικό λογαριασμό, με 600.000 ευρώ σήμερα, στο εξωτερικό.

Αλλά η υπόθεση αυτή δεν έχει κλείσει ακόμη. Πληροφορίες της ελβετικής τηλεόρασης θέλουν τον Καουζάκ να επιχείρησε πριν από τρία χρόνια να μεταφέρει σε τράπεζα της Γενεύης 15 εκατομμύρια ευρώ. «Ο εφιάλτης συνεχίζεται» είχε τίτλο χθες η «Λιμπερασιόν». Για «άνεμο πανικού στο Ελιζέ» έκανε λόγο από κάτω. Ομως η εφημερίδα δεν αναφερόταν στον Καουζάκ: επικαλούμενη μια φήμη, επιχειρούσε ούτε λίγο ούτε πολύ να παρουσιάσει ως κάτοχο μυστικού λογαριασμού στην Ελβετία ακόμη έναν υπουργό του Ολάντ, τον υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Σε μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε φάουλ από τον υπόλοιπο Τύπο αλλά και από την ίδια την ένωση των συντακτών της, η «Λιμπερασιόν» μίλησε για φήμη, την οποία όπως υποστήριξε ο ερευνητικός ιστότοπος Mediapart, ο ίδιος που αποκάλυψε το σκάνδαλο Καουζάκ και την οποία διέψευσε ο δικηγόρος τού Φαμπιούς με τηλεφώνημά του στη «Λιμπερασιόν» – η διάψευση αυτή μετέτρεψε τη φήμη κατά την άποψη της εφημερίδας σε πρωτοσέλιδο θέμα. Ο Mediapart έσπευσε να πάρει αποστάσεις από το δημοσίευμα. Οσο για τον Φαμπιούς, αυτός ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της εφημερίδας για «συκοφαντία».