Η Ανγκελα Μέρκελ έμεινε με ανοιχτό το στόμα. Του Βλαντίμιρ Πούτιν έλαμψαν τα μάτια του. Από τη Μόσχα, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου μίλησε για «χουλιγκανισμό» και ζήτησε την τιμωρία των τριών γυμνόστηθων Femen που αναστάτωσαν τη νέα επίσκεψη, χθες, του ρώσου Προέδρου στη Βιομηχανική Εκθεση στο Αννόβερο φωνάζοντας «f… dictator!». Λίγο αργότερα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τη γερμανίδα Καγκελάριο, ο Πούτιν πρόσθεσε στον ρόλο που έχει τελειοποιήσει, εκείνο του μάτσο αρσενικού, αίσθηση του χιούμορ.

Υποστήριξε πως «του άρεσε η παράσταση» και δεν έπρεπε να είναι τόσο άγριοι οι φύλακες με τα κορίτσια, έκαναν άλλωστε καλή διαφήμιση στην έκθεση, «δεν έπιασε» όμως αυτό που φώναζαν, «δεν πρόσεξε καν αν ήταν ξανθιές, μελαχρινές ή καστανές». Κατόπιν, ο Πούτιν αποχαιρέτησε τη Γερμανία και μετέβη στο Αμστερνταμ, που είχε γεμίσει για την περίπτωση με διαδηλωτές, πανό και σημαίες υπέρ των δικαιωμάτων των γκέι. Εχοντας πια ανακτήσει την παρατηρητικότητά του, ο ρώσος Πρόεδρος διαβεβαίωσε τους ολλανδούς δημοσιογράφους πως «η Ρωσία δεν καταπατά τα δικαιώματα των σεξουαλικών μειονοτήτων».

Στο Αννόβερο, η κριτική στον Πούτιν επικεντρώθηκε κυρίως στην εχθρική στάση της Μόσχας έναντι των ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό –το Κρεμλίνο ζητεί να δηλωθούν ως «ξένοι πράκτορες» και μπροστά στην άρνησή τους έχει εξαπολύσει κύμα επιδρομών στα γραφεία τους, μεταξύ άλλων ερευνήθηκαν και τα παραρτήματα δυο γερμανικών θινκ τανκ. «Μια ζωντανή κοινωνία των πολιτών μπορεί να αναπτυχθεί μόνον όταν οι ατομικές οργανώσεις λειτουργούν χωρίς φόβο», είπε η Μέρκελ στον φιλοξενούμενό της. «Δεν προσπαθούμε να ελέγξουμε κανέναν, απλώς θέλουμε να ξέρουμε πόσα χρήματα, πώς και γιατί στέλνονται», απάντησε εκείνος.

Οι κάτοικοι του Αμστερνταμ, πάλι, έβαλαν στο στόχαστρο κυρίως τον ρωσικό νόμο που απαγορεύει την «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα». Κανάλια και κτίρια γέμισαν με πανό τύπου «Καμία προπαγάνδα για τα δικαιώματα των γκέι πέραν αυτού του σημείου». Σημαίες-σύμβολα με τα χρώματα του ουράνιου τόξου κυμάτιζαν μεσίστιες στην πόλη, ακόμα και έξω από το Δημαρχείο, ακόμα και έξω από το Μουσείο Ερμιτάζ, το οποίο επισκέφθηκε ο Πούτιν μαζί με τη Βασίλισσα Βεατρίκη προτού συναντηθεί με τον ολλανδό Πρωθυπουργό. Από πολλά παράθυρα ακούγονταν στη διαπασών «γκέι ύμνοι». Με αυτά και με τα άλλα, ο πραγματικός σκοπός της επίσκεψης του Πούτιν στους δύο μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας στην Ευρώπη πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Μεταξύ πολλών διμερών εμπορικών συμφωνιών που αναμενόταν να υπογραφούν στο Αμστερνταμ, είναι και μία ανάμεσα στη ρωσική Gazprom και την ολλανδική Shell για την από κοινού εκμετάλλευση υπεράκτιων κοιτασμάτων πετρελαίου στην Αρκτική.