Ο ρώσος δημοσιογράφος, Μιχαήλ Μπεκέτοβ ο οποίος ξυλοκοπήθηκε βάναυσα το 2008, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρή εγκεφαλική βλάβη και να χάσει το ένα του πόδι, πέθανε χθες Δευτέρα στο νοσοκομείο ενώ έτρωγε, καθώς κομμάτι του φαγητού έφραξε τον οισοφάγο του.

Ο 55χρονος Μπεκέτοβ είχε πολεμήσει κατά του κυκλώματος των διεφθαρμένων εργολάβων της χώρας του αντιδρώντας καταρχήν στην καταστροφή τεράστιας δασικής έκτασης στα περίχωρα της Μόσχας για τη δημιουργία αυτοκινητοδρόμου.

Ηταν μέλος ομάδας ακτιβιστών που αγωνίζονταν για να μην καταστραφεί το δάσος Κίμκι και εκδότης τοπικής εφημερίδας, που αποκάλυψε τη διαφθορά κρατικών αξιωματούχων και εργολάβων, που επωφελούνταν από δημόσια έργα.

Ανάμεσά τους και ο δισεκατομμυριούχος Αρκάντι Ρότενμπεργκ, ο άνθρωπος που δίδαξε τζούντο στον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Δεν σταμάτησε να τους πολεμά ακόμη και όταν βρήκε νεκρό τον σκύλο του στην εξώπορτα του σπιτιού του στο Κίμκι και όταν έβαλαν φωτιά και κατέστρεψαν ολοσχερώς το αυτοκίνητό του.

Τον Νοέμβριο του 2008 ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από αγνώστους που δεν μπορούσε πλέον ούτε να μιλήσει. Βρισκόταν σε κώμα για αρκετούς μήνες και νοσηλεύτηκε πάνω από δύο χρόνια, ενώ έχασε το ένα του πόδι και υπέστη εγκεφαλική βλάβη.

Ποτέ και κανένας ύποπτος δεν αναγνωρίστηκε για την επίθεση εναντίον του.

Και άλλοι δημοσιογράφοι και οικολόγοι που πολέμησαν στο πλευρό του, κυρίως, εναντίον του αυτοκινητοδρόμου δέχτηκαν επιθέσεις, κανένας όμως τέτοιας αγριότητας με αυτήν κατά του Μπεκέτοβ, που αποτελεί, πλέον σύμβολο της αντίστασης κατά της διαφθοράς στη Ρωσία.