Ιατροδικαστές χωρίς πτυχίο υπογράφουν εκθέσεις, ενώ δεν έχουν εκπαιδευτεί καν να κάνουν νεκροτομή, υπονομεύοντας το έργο τη δικαιοσύνης και διασύροντας παγκοσμίως τη φήμη της χώρα μας.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνον στην Αθήνα δραστηριοποιούνται περίπου 20 ιατροδικαστές χωρίς να έχουν νόμιμα ιατρεία.

Τα παραπάνω καταγγέλλει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάσταση αυτή.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε πρόσφατη ημερίδα ο πρόεδρος της Εταιρείας και καθηγητής Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης Μανώλης Μιχαλοδημητράκης, υπάρχουν ιατροδικαστές οι οποίοι δεν έχουν καν εκπαιδευτεί στη νεκροτομή και στη μικροσκόπη, που αποτελούν τη βάση της επιστήμης της ιατροδικαστικής.

Ετσι εξηγείται ότι δεν είναι λίγες οι φορές που η Ελλάδα έχει εκτεθεί από ιατροδικαστές άλλων χωρών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της υπόθεσης του Βρετανού αξιωματούχου Σόντερς, του τελευταίου θύματος της οργάνωσης 17 Νοέμβρη, όπου η θανατηφόρα βολίδα δεν αφαιρέθηκε από το πτώμα και βρέθηκε κατά την επανεξέτασή του στην Αγγλία.

Επιπλέον, στις φωτιές του νομού Ηλείας το 2007 ο ιατροδικαστής προέβη σε λάθος ταυτοποίηση και έστειλε σορό Ελληνα στην Αλβανία αντί να στείλει τη σορό του Αλβανού. Το λάθος διαπιστώθηκε από ιατροδικαστή της Αλβανίας.

«Η απόσταση του κλάδου μας ακόμη και από τα γειτονικά κράτη μεγαλώνει συνεχώς και η ανυποληψία του κλάδου στον χώρο της ιατρικής επιστήμης και της δικαιοσύνης είναι πια δεδομένη», προσέθεσε ο κ. Μιχαλοδημητράκης, τονίζοντας την ανάγκη για διευθέτηση του χώρου.

» Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία προχωρεί στην κατάρτιση Κώδικα Δεοντολογίας, τον οποίο θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα οι εκπρόσωποι του κλάδου.

«Μέχρι πρόσφατα τα νόμιμα ιατρεία στην Αθήνα ήταν συνολικά τρία, με τους υπόλοιπους να ασκούν ως πλανόδιοι το επάγγελμα και να δρουν αντίθετα στους κανόνες της επιστήμης, πιστοποιώντας τα πάντα με το αντίστοιχο αντίτιμο», τόνισε απο την πλευρά του ο Γρηγόρης Λέων, ιατροδικαστής και επικεφαλής της κατάρτισης του Κώδικα.