Πριν από 20 χρόνια τα έκανε θάλασσα ως χρηματιστής, σπρώχνοντας στον γκρεμό την παλαιότερη τράπεζα της Αγγλίας. Τώρα, ο ίδιος άνθρωπος θεωρεί τον εαυτό του άξιο να δώσει συμβουλές σε υπερχρεωμένους δανειολήπτες που βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη… χρεοκοπία. Ο λόγος για τον Νικ Λίσον, ο οποίος έκανε χθες γνωστό σε όσους τον ακολουθούν στο twitter ότι στο εξής θα συνεργάζεται με τη βρετανική εταιρεία παροχής συμβουλών GDP Partnership, παρέχοντας την τεχνογνωσία που έχει αποκομίσει από τη θητεία του στον κόσμο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

«Υπάρχουν πολλοί δανειολήπτες που προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από το δάχτυλό τους και δεν μιλούν σε κανέναν, ούτε στη γυναίκα τους, για τα προβλήματά τους. Αφήνουν το τηλέφωνο να χτυπάει κι όταν τους ζητούν από τις τράπεζες κάνουν ότι λείπουν». Ο Λίσον περιέγραψε με πολλή παραστατικότητα το αδιέξοδο που βιώνουν πολλοί στη Βρετανία και την Ιρλανδία (όπου θα παρέχει συμβουλές), παρέκαμψε όμως με δικηγορίστικη δεξιοτεχνία το σκοτεινό παρελθόν του μιλώντας στον ιρλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό RTE.

«Είναι βέβαια και πολλοί που θα χαμογελάσουν σαρκαστικά βλέποντας εμένα να διαπραγματεύομαι για λογαριασμό τους με μια τράπεζα. Κι αυτό είναι κάτι που με ανησυχεί ιδιαίτερα» ομολόγησε. Στην πραγματικότητα, αυτοί που θα πρέπει (τουλάχιστον) να ανησυχούν είναι οι πελάτες της GDP Partnership, που θα έχουν στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής τον 46χρονο πρώην χρηματιστή της άλλοτε κραταιάς Barings. Διότι πώς μπορεί να μεταμορφωθεί σε συνετό και έμπιστο τραπεζικό σύμβουλο ο άνθρωπος που με τις επιλογές του προκάλεσε ζημιές 1,4 δισ. δολαρίων στη βρετανική τράπεζα, οδηγώντας τη σε κατάρρευση το 1995; Εκτός κι αν «σωφρονίστηκε» έπειτα από τρία χρόνια στη φυλακή.