Ηταν μία νύχτα με μεγάλη συγκίνηση. Ο Ερικ Αμπιντάλ επανήλθε στους αγώνες της Μπαρτσελόνα ύστερα από 402 ημέρες μάχης με τον καρκίνο στο ήπαρ.

Η επανεμφάνιση του Τίτο Βιλανόβα στον πάγκο της Μπαρτσελόνα στον Καμπ Νου, αλλά κυρίως του Ερικ Αμπιντάλ επισκίασε τη μεγάλη νίκη των Καταλανών (5-0) επί της Μαγιόρκα και το χατ τρικ του αντικαταστάτη τού Μέσι, Σεσκ Φάμπρεγας, ενώ προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στους φιλάθλους που τον χειροκρότησαν όρθιοι, αλλά και σε όλο τον κόσμο του αθλητισμού.

Ο Αμπιντάλ μπήκε στο γήπεδο στο 70ό λεπτό στη θέση του Ζεράρ Πικέ μέσα σε αποθέωση, ενώ μετά το παιχνίδι έβγαλε τη φανέλα του για να δείξει το t-shirt που έγραφε «Ευχαριστώ των εξάδελφό μου. Νούμερο 13» σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τον άνθρωπο που δέχτηκε να γίνει δωρητής μέρους του ήπατός του, το οποίο μεταμοσχεύτηκε στον γάλλο αμυντικό.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον εξάδελφό μου, γιατί χωρίς αυτόν δεν θα βρισκόμουν τώρα εδώ μπροστά στην κάμερα για να μιλάω. Αυτός βρίσκεται στο σπίτι, αλλά αξίζει περισσότερο χειροκρότημα από μένα. Πρόκειται για μία μοναδική στιγμή για μένα. Αθελά μου ίσως αποτελέσω παράδειγμα. Αν μπορώ να βοηθήσω τους ανθρώπους, τότε σίγουρα θα το κάνω. Μπορώ να παλεύω, πάντα θα παλεύω και θα προσπαθώ να κάνω το καλύτερο. Η συμβουλή μου στους ανθρώπους είναι να μάχονται δυνατά, να είναι ευγνώμονες στον Θεό και να προσεύχονται πολύ» είπε ο Γάλλος, ο οποίος τελευταία φορά είχε αγωνιστεί στον αγώνα της Γαλλίας με τη Γερμανία στις 29 Φεβρουαρίου 2012.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό της Μπαρτσελόνα, ο Αμπιντάλ εξέφρασε την επιθυμία του να συνεχίσει να αγωνίζεται ένα-δύο χρόνια ακόμα.

«Νιώθω θαυμάσια. Εκτός από την οικογένειά μου το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μου. Δεν ήθελα να αποσυρθώ χωρίς να παίξω ξανά. Αν μπορώ θα συνεχίσω να παίζω για ένα-δύο χρόνια ακόμα. Αν όχι, θα με προσλάβετε εδώ».

Εξήγησε επίσης ότι το «13» στο t-shirt είναι ο τρόπος που αποκαλούν τον εξάδελφό του στη γειτονιά όπου ζει.

Δεκάδες παίκτες εξέφρασαν μέσω των social media τον ενθουσιασμό τους για την επιστροφή του Αμπιντάλ, ενώ ακόμα και ο ισπανός τενίστας Ράφα Ναδάλ, γνωστός οπαδός της Ρεάλ, έγραψε στο twitter: «Συγχαρητήρια Ερικ. Αποτελείς σπουδαίο παράδειγμα της αυτο-υπερβατικότητας για όλους μας».

Ο αθλητικός διευθυντής της Μπάρτσα Αντονι Θουμπιθαρέτα παραδέχτηκε ότι «έξι μήνες πριν θεωρούσα αδύνατο να επανέλθει. Η επιστροφή του είναι καλό για το ποδόσφαιρο, αλλά και για τη ζωή γενικότερα. Δείχνει πως μπορείς να νικήσεις τέτοιες αρρώστιες».

Ο βοηθός προπονητή της Μπαρτσελόνα Ζόρντι Ρόουρα υπογράμμισε ότι η επιστροφή του Αμπιντάλ αποτελεί κίνητρο για τους υπόλοιπους παίκτες της Μπάρτσα, ενώ απένειμε τα εύσημα στον Φάμπρεγας που αντικατέστησε με μεγάλη επιτυχία τον τραυματία Μέσι, σημειώνοντας το πρώτο του χατ τρικ με τους Μπλαουγκράνα.

Αρχισε χθες η προετοιμασία της Μπαρτσελόνα για τη ρεβάνς του 2-2 με την Παρί Σεν Ζερμέν στο Καμπ Νου και όλη η προσπάθεια του ιατρικού τιμ έχει επικεντρωθεί στον Λέο Μέσι, ο οποίος έχει υποστεί θλάση στον δικέφαλο. Ο Αργεντινός ακολούθησε και χθες ειδικό πρόγραμμα, ενώ σήμερα θα υποβληθεί εκ νέου σε εξετάσεις. Πληροφορίες ανέφεραν ότι πιθανότατα θα συμπεριληφθεί στην αποστολή για το ματς της Τετάρτης, αλλά δεν θα ξεκινήσει βασικός.

n Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται από χθες το βράδυ η αποστολή της Ρεάλ Μαδρίτης για τη ρεβάνς του 3-0 με τη Γαλατάσαραϊ. Οι Μερένχες «προετοιμάστηκαν», νικώντας με το ευρύ 5-1 τη Λεβάντε και τον Ικερ Κασίγιας να βλέπει έναν ακόμα αγώνα από τον πάγκο. Σύμφωνα με την «Ντέιλι Σταρ», η Αρσεναλ είναι έτοιμη να προσφέρει 20 εκατ. ευρώ για να τον φέρει στο Λονδίνο. Αίσθηση προκάλεσε φωτογραφία έξω από το Σαντιάγκο Μπερναμπέου, που παρομοίαζε τον Μουρίνιο με τον Χίτλερ!

n Αγνωστο παραμένει αν ο προπονητής της Μάλαγα Μανουέλ Πελεγκρίνι θα φτάσει εγκαίρως στη Γερμανία για τη ρεβάνς του 0-0 της ομάδας του με την Ντόρτμουντ. Ο Πελεγκρίνι ταξίδεψε στην πατρίδα του Χιλή για να παρευρεθεί στην κηδεία του πατέρα του.

Στα άλλα παιχνίδια: Λα Κορούνια – Σαραγόσα 3-2, Σοσιεδάδ – Μάλαγα 4-2, Θέλτα – Ράγιο Βαγιεκάνο 0-2, Οσασούνα – Εσπανιόλ 0-2, Χετάφε – Ατλέτικο Μαδρίτης 0-0, Βαλένθια – Βαγιαδολίδ 2-1.

Η βαθμολογία: Μπαρτσελόνα 78, Ρεάλ 65.