Δεκατρία σχολεία από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Κωνσταντινούπολη και περισσότεροι από 150 μαθητές μετέχουν σε ένα συνέδριο στην Πόλη, με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Καβάφη.
Μαζί με τα παιδιά θα κάνουν ανακοινώσεις γνωστοί επιστήμονες και άνθρωποι των τεχνών, με σχέση μεγαλύτερη ή μικρότερη με το έργο του αλεξανδρινού ποιητή, όπως οι πανεπιστημιακοί Σόνια Ιλίνσκαγια, Ερατοσθένης Καψωμένος, Παναγιώτης Νούτσος, Μιχάλης Πιερής, Νταϊάνα Χάας, Ντέιβιντ Κόνολι, Δημήτρης Καργιώτης, Γιώργος Παπαναστασίου, Μάρθα Βασιλειάδη, ο κριτικός λογοτεχνίας Δημήτρης Δασκαλόπουλος, οι ποιητές Κυριάκος Χαραλαμπίδης και Γιάννης Πάσχος, ο συγγραφέας και φιλόλογος Θωμάς Κοροβίνης κ.ά.
Θέματα όπως «Καβάφης και Αρχαίος Κόσμος», «Καβάφης και Ελληνιστικοί Χρόνοι», «Καβάφης και Βυζάντιο», «Καβάφης και Πόλη, Ιστορία, πολιτική», «Η ιστορική αίσθηση στο έργο του Καβάφη», «Η ποιητική του Καβάφη», «Καβάφης και γλώσσα», «Ερωτας και ομορφιά στην ποίηση του Καβάφη», «Ο Καβάφης σήμερα» θα αναπτυχθούν στη διάρκεια του συνεδρίου.
Το συνέδριο οργανώνεται από το Ζωγράφειο και από τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, έχει δε τεθεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο ίδιος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών του ενώ θα απαγγείλει το ποίημα του Καβάφη «Θερμοπύλες» στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθούν απαγγελίες καβαφικών ποιημάτων και από τους ηθοποιούς Νένα Μεντή, Σταύρο Μερμήγκη, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Εντίζ Χουν, καθώς και από ποιητές, πανεπιστημιακούς, κληρικούς, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους και εκπαιδευτικούς.
Το συνέδριο θα έχει και τις μουσικές πτυχές του. Ενα νέο τραγούδι που γράφτηκε ειδικά για το συνέδριο από την Ευανθία Ρεμπούτσικα (μουσική) και τον Αρη Δαβαράκη (στίχοι), με τίτλο «Οσο μπορείς», έχει σταλεί στα σχολεία που συμμετέχουν και θα παρουσιαστεί ως το κεντρικό μουσικό του θέμα κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων. Τους μαθητές θα συνοδεύει με το βιολί της η Ευανθία Ρεμπούτσικα. Αλλά και η Αλκηστις Πρωτοψάλτη θα βρίσκεται στο συνέδριο και θα τραγουδήσει τα μελοποιημένα από τον Δήμο Μούτση (στην «Τετραλογία») καβαφικά ποιήματα «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον» και «Η Πόλις».
Πέρα από τις εισηγήσεις που θα πραγματοποιηθούν από επιστήμονες και μαθητές, στο μαθητικό συνέδριο θα υπάρξουν συζητήσεις, θεατρικά δρώμενα, εικαστικές συνθέσεις, video και παράσταση εμπνευσμένη από το έργο του Καβάφη.
Παράλληλα με το συνέδριο, την Πέμπτη εγκαινιάζεται έκθεση ζωγραφικής της  Ελευθερίας Στόικου με θέμα «Η Πόλη του Κ.Π. Καβάφη» στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας. Η έκθεση περιλαμβάνει σχέδια και έργα μεικτής τεχνικής, εμπνευσμένα από τα ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη και την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρά τους.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από