Από το «μικροσκόπιο» της κυπριακής Βουλής θα περάσουν στοιχεία, που αφορούν το κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ θα συζητηθούν και οι λόγοι για τους οποίους η κυπριακή οικονομία βρίσκεται στη σημερινή κατάσταση.

Σήμερα και αύριο Τρίτη, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και υπουργοί της κυβέρνησης Αναστασιάδη θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις σε κοινοβουλευτικές επιτροπές για σειρά ζητημάτων, που αφορούν το Μνημόνιο, τα ταμεία προνοίας, τις πολιτικές επιλογές που οδήγησαν την κατάσταση σε αυτό το σημείο, καθώς και τον σχεδιασμό για ανάκαμψη της οικονομίας.

Πολύ σημαντική θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών, στην οποία ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου θα παρουσιάσουν τη συμφωνία με την τρόικα.

Τα μέλη της Επιτροπής αναμένεται να ζητήσουν ενημέρωση για έξι βασικά ζητήματα:

- Την υλοποίηση της τελευταίας απόφασης του Eurogroup

- Τις προοπτικές και το χρονοδιάγραμμα για οριστικοποίηση της συμφωνίας.

- Το στάδιο, στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία εξυγίανσης της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου.

- Πώς εξελίσσεται η προσπάθεια άρσης των περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές.

- Ποιοι και γιατί εξαιρέθηκαν από το κούρεμα καταθέσεων και

- Το σχέδιο για ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε στο ΡΙΚ ότι θα ζητηθεί, επίσης, από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ο κατάλογος με τις εκροές καταθέσεων τις τελευταίες μέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup.

Θα ζητήσουμε, πρόσθεσε, και εξηγήσεις για την συμφωνία πώλησης των εργασιών των τραπεζών στην Ελλάδα, καθώς και για τον περίεργο -όπως τον χαρακτήρισε- τρόπο με τον οποίο ο οίκοι  «Αλβαρεζ και Μάρσαλ» ερεύνησαν την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, όπως για παράδειγμα, γιατί έχει προστατευθεί η Λαϊκή και έχουν επικεντρωθεί μόνο στην Τράπεζα Κύπρου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από