Δεκάδες ευκαιρίες επιμόρφωσης περιμένουν τους δημοσίους υπαλλήλους μέσω των προγραμμάτων που υλοποιούν κάθε χρόνο κατά κύριο λόγο το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) αλλά και άλλοι φορείς όπως πανεπιστήμια.

Μέσω των προγραμμάτων οι υπάλληλοι βελτιώνουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους και γίνονται αποδοτικότεροι στα καθήκοντά τους, ενώ παράλληλα συγκεντρώνουν μόρια τα οποία προσμετρώνται για την ιεραρχική τους εξέλιξη αλλά και στο πλαίσιο της νέας διαδικασίας περί κινητικότητας στο Δημόσιο.

Προσοχή, ωστόσο, πρέπει να δίνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι κατά την επιλογή των προγραμμάτων, καθώς η μοριοδότηση δίνεται μόνο στις περιπτώσεις που πρόκειται για προγράμματα πιστοποιημένα και για τον λόγο αυτό χορηγείται μετά την επιτυχή παρακολούθηση και λήξη τους και σχετική βεβαίωση στους συμμετέχοντες. Τα προγράμματα ποικίλλουν σε αριθμό ωρών κατάρτισης και περιλαμβάνουν σειρά διαφορετικών αντικειμένων με έμφαση σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής, καταπολέμησης της διαφθοράς, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, χωροταξικού σχεδιασμού και περιβάλλοντος, υπηρεσιών προς ευπαθείς ομάδες κ.ά.

Ανάλογα με τον φορέα υλοποίησης μπορεί να προβλέπεται και κάποιο κόστος συμμετοχής, που διαφοροποιείται βάσει του προγράμματος και του φορέα, με εξαίρεση εκείνα του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης που είναι δωρεάν.