Ούτε ένα ευρώ δεν έχει δώσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στο υπουργείο Τουρισμού για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Από τα τέλη Δεκεμβρίου και μετά την αποκάλυψη της απόπειρας απάτης εις βάρος του οργανισμού με την πλαστή επιταγή του ΕΟΤ, ελεγκτική ομάδα από δημοσιονομικούς ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους περνά από εξονυχιστικό έλεγχο όλα τα τιμολόγια του Οργανισμού προκειμένου να τεκμηριώσει τις αντίστοιχες πληρωμές. Οπως πληροφορούνται «τα ΝΕΑ», ο έλεγχος αυτός (εξετάζονται και αναφορές που εμπεριέχονται σε πορίσματα των Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης) δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

«Προκειμένου να προχωρήσει η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΤ, θα πρέπει να ελεγχθούν και τα αντίστοιχα τιμολόγια. Εχουν προκύψει πολλά προβλήματα με στοιχεία παρελθόντων ετών που καθυστερούν τις διαδικασίες», αναφέρει στέλεχος του ΕΟΤ, το οποίο θεωρεί πως πλέον η οικονομική λειτουργία του Οργανισμού έχει μπει σε μια σειρά (σημειώνεται πως το 2009 τα χρέη του ΕΟΤ έφταναν τα 130 εκατ. ευρώ). Υπενθυμίζεται πάντως ότι – όπως έλεγαν κύκλοι του υπουργείου Τουρισμού σε ρεπορτάζ που δημοσίευσαν το Σάββατο «ΤΑ ΝΕΑ» – όλα τα προβλήματα που υπήρχαν μέχρι τώρα έχουν «θεραπευθεί» και ότι εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσει η διαδικασία για την απορρόφηση από το υπουργείο Οικονομικών του ποσού για την εξόφληση των υποχρεώσεων του ΕΟΤ προς τους ιδιώτες.

Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών του ΕΟΤ υπολογίζεται σε 45 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ ο αριθμός των επιχειρήσεων και επαγγελματιών στους οποίους υπάρχουν οφειλές αγγίζει τους 2.000. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ξένοι tour operators, ελληνικά και ξένα media, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.