Τη μετακίνηση ενός πυραύλου «αξιοσημείωτου βεληνεκούς» στις ανατολικές ακτές της Βόρειας Κορέας περιελάμβανε χθες το νέο επεισόδιο στο κρεσέντο απειλών από το βορειοκορεατικό καθεστώς. Η Πιονγκγιάνγκ δήλωσε επίσης έτοιμη να πλήξει αμερικανικούς στρατιωτικούς στόχους με «μικρότερα, ελαφρότερα και ποικίλα πυρηνικά μέσα», ενώ ο αρχηγός του βορειοκορεατικού Γενικού Επιτελείου εκτιμούσε ότι «η στιγμή της έκρηξης πλησιάζει γρήγορα».

Οι περισσότεροι αναλυτές δεν πιστεύουν ότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε να πλήξει με πυρηνικά το αμερικανικό έδαφος. Το αμερικανικό Πεντάγωνο, πάντως, απάντησε στην απειλή ανακοινώνοντας ότι θα στείλει στην Γκουάμ ένα αντιβαλλιστικό σύστημα ώστε να προστατεύσει τη νήσο από έναν «πραγματικό και σαφή κίνδυνο», όπως δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ. Το σύστημα αυτό παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια από τα αντιπυραυλικά συστήματα AEGIS που φέρουν τα αμερικανικά αντιτορπιλικά στον Ειρηνικό Ωκεανό, καθώς αντιμετωπίζει την επίθεση στο ανώτατο ύψος που φτάνει ο βαλλιστικός πύραυλος.

Η γενική εκτίμηση είναι ότι η μετακίνηση του βορειοκορεατικού πυραύλου στις ανατολικές ακτές της χώρας προκειμένου να μειωθεί η απόσταση που τον χωρίζει από τους αμερικανούς στόχους δεν αποτελεί παρά μια ακόμη επίδειξη δύναμης της Βόρειας Κορέας. Είναι σαφές, όμως, ότι η «ένταση έχει φτάσει σε ένα τέτοιο επίπεδο ώστε οι επόμενες φραστικές απειλές είναι αδύνατον να μη συνοδευτούν από μια ανταλλαγή πυρών», όπως σημείωσε ο αναλυτής Ρομπ Ράιαν.

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ. Παράλληλα, κλιμακώνεται η ένταση που προκλήθηκε από την απόφαση της Πιονγκγιάνγκ να απαγορεύσει την είσοδο των νοτιοκορεατών εργαζομένων στο «διακορεατικό» βιομηχανικό πάρκο Κάεσονγκ, μοναδικό σύμβολο της οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Εκατοντάδες Νοτιοκορεάτες εργαζόμενοι αρνήθηκαν χθες να εγκαταλείψουν το πάρκο διατρέχοντας τον κίνδυνο να κρατηθούν ως όμηροι, γεγονός που θα έφερνε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τη Σεούλ. «Εχω τέσσερα στόματα να θρέψω στην οικογένειά μου. Δεν πήγαμε εκεί για πολιτικούς λόγους, πήγαμε για να εξασφαλίσουμε τα προς το ζην», δήλωσε στα ειδησεογραφικά πρακτορεία ένας οδηγός φορτηγού.

Μαζί του περίμεναν πολλοί ακόμη νοτιοκορεάτες εργαζόμενοι. Η Βόρεια Κορέα, πάντως, απαγόρευσε για δεύτερη ημέρα χθες την είσοδό τους στο πάρκο, ενώ ζήτησε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των περίπου 800 νοτιοκορεατών εργατών που βρίσκονται ακόμη εκεί. Η Πιονγκγιάνγκ έχει ζητήσει από τη Σεούλ να αποχωρήσουν μέσα σε επτά ημέρες όλοι οι νοτιοκορεάτες εργαζόμενοι από το Κάεσονγκ, όπου δραστηριοποιούνται 123 νοτιοκορεατικές εταιρείες. Ο φόβος της Σεούλ είναι ότι εάν αποχωρήσουν οι εργαζόμενοι οι εγκαταστάσεις θα κλείσουν ή θα κατασχεθούν. Η δική της εκτίμηση είναι ότι η Βόρεια Κορέα δεν θα κάνει πόλεμο ευρείας κλίμακας. Θεωρεί, όμως, ότι θα εκδηλωθεί οπωσδήποτε μία στρατιωτική πρόκληση.

Αυστηρό μήνυμα από τη Μόσχα

Ο μη σεβασμός από τη Βόρεια Κορέα των αποφάσεων του ΟΗΕ είναι «απαράδεκτος» και οι πρωτοβουλίες της Πιονγκγιάνγκ στον πυρηνικό τομέα εμποδίζουν ντε φάκτο την επανάληψη των συνομιλιών των έξι ανακοίνωσε η Ρωσία, ανεβάζοντας τον τόνο των επικρίσεων απέναντι στο βορειοκορεατικό καθεστώς