Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, όταν αποχώρησε από το πλατό του τηλεοπτικού δικτύου France 2 στο πέρας μιας συνέντευξης διάρκειας μιάμισης ώρας, ο Φρανσουά Ολάντ ήταν ένας Πρόεδρος ο οποίος είχε μεν ήδη σπάσει κάθε αρνητικό ρεκόρ δημοτικότητας αλλά στον οποίο κανείς δεν μπορούσε να προσάψει με σοβαρά επιχειρήματα την αθέτηση της υπόσχεσης για μια «υποδειγματική Δημοκρατία». Μία εβδομάδα μετά, ο Ολάντ είναι ένας Πρόεδρος που εμπιστευόταν επί σχεδόν πέντε μήνες το υπουργείο Προϋπολογισμού σε έναν άνθρωπο που διατηρούσε επί δεκαετίες μυστικό λογαριασμό με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στο εξωτερικό, πρώτα στην Ελβετία και κατόπιν στη Σιγκαπούρη· ένας Πρόεδρος που πίστευε επί μήνες αφελώς, κι αυτό στην καλύτερη περίπτωση, τις ψευδείς διακηρύξεις αθωότητας του υπουργού του, Ζερόμ Καουζάκ· και σαν να μην έφταναν αυτά, ένας Πρόεδρος που είχε εμπιστευτεί το ταμείο της προεκλογικής του εκστρατείας σε έναν μέτοχο υπεράκτιων εταιρειών στα νησιά Καϊμάν.

Η τελευταία αυτή αποκάλυψη έγινε χθες από τη «Μοντ», στο πλαίσιο της διεθνούς έρευνας γύρω από τον λαβύρινθο των οφσόρ στην οποία συμπράττουν και «ΤΑ ΝΕΑ». «Δεν υπάρχει τίποτε το παράνομο. Δεν διαθέτω προσωπικό λογαριασμό στα Καϊμάν ούτε άμεση προσωπική επένδυση εκεί», υπερασπίστηκε τον εαυτό του μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα ο Ζαν-Ζακ Οζιέ, φίλος του σοσιαλιστή Προέδρου της Γαλλίας εδώ και τριάντα χρόνια, συμφοιτητής του στην ΕΝΑ και ταμίας της προεκλογικής του καμπάνιας το 2012. «Ο Φρανσουά Ολάντ δεν έχει απολύτως καμία σχέση με αυτή την υπόθεση», επανήλθε λίγο αργότερα ο Οζιέ, πρώην επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης και νυν επιχειρηματίας δραστηριοποιούμενος στον χώρο των εκδόσεων, στο Γαλλικό Πρακτορείο. Μίλησε για έναν «ανεμοστρόβιλο χωρίς βάση», κατήγγειλε ότι προσπαθούν να πλήξουν μέσω του ιδίου τον αρχηγό του κράτους. «Δεν γνωρίζω τίποτα για τις ιδιωτικές δραστηριότητες του Ζαν-Ζακ Οζιέ», δήλωσε και ο ίδιος ο Ολάντ από το Μαρόκο, όπου πραγματοποιούσε χθες επίσκεψη.

«Ακόμα και αν οι επιχειρήσεις αυτές είναι νόμιμες», διερωτήθηκε η «Μοντ», «έπρεπε άραγε ένας επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης… φορέας των αξιών της Δημοκρατίας, να συμμετέχει σε παρόμοια κατασκευάσματα, οπισθογραφώντας έτσι την οικονομική διαφάνεια των υπεράκτιων φορολογικών παραδείσων;». Για ένα «τεράστιο πολιτικό παραπάτημα, τουλάχιστον» έκανε λόγο η κεντροδεξιά «Λε Φιγκαρό». «Η Αριστερά θρηνεί την υποδειγματική της Δημοκρατία», ήταν ένας από τους τίτλους στο πολυσέλιδο χθεσινό ρεπορτάζ της «Λιμπερασιόν» για την «υπόθεση Καουζάκ» –πριν ακόμα σκάσει η «υπόθεση Οζιέ». Η κεντροαριστερή εφημερίδα περιέγραφε την εικόνα ενός Σοσιαλιστικού Κόμματος με καταπτοημένο ηθικό, μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που κλήθηκε «να μη δείχνει αποκαρδιωμένη στο ημικύκλιο» της Εθνοσυνέλευσης, υπουργών που φοβούνται ότι έχασαν οριστικά την εμπιστοσύνη των Γάλλων και προεδρικών συμβούλων που ομολογούν: «Σε ένα πλαίσιο οικονομικής κρίσης και ανόδου του Εθνικού Μετώπου, είναι η σταγόνα που κάνει το ποτήρι να ξεχειλίσει».

«Ο Φρανσουά Ολάντ εξελίσσεται σε αρχηγό συμμορίας», σχολίασε χθες ο επικεφαλής του δεξιού UMP, Φρανσουά Κοπέ, η Ακροδεξιά αξιώνει νέες εκλογές ενώ εντός του σοσιαλιστικού στρατοπέδου εντείνονται οι φήμες και μαζί οι πιέσεις προς τον Ολάντ να προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό, να συγκροτήσει ένα μικρό, σφιχτό σχήμα που θα ελέγχεται πιο εύκολα και θα συνεργάζεται αποτελεσματικότερα.