Οι σύλλογοι δεν πρόκειται να εξαιρεθούν από το νέο μέτρο, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του γάλλου Πρωθυπουργού Ζαν Μαρκ Ερό, και αυτό, παρά το γεγονός ότι επιβολή του σούπερ φόρου 75% σε εισοδήματα άνω του 1 εκατ. ευρώ που αποτελούσε μία από τις βασικές προεκλογικές εξαγγελίες του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, όδευε προς τις ελληνικές καλένδες μετά το δικαστικό μπλόκο που επέβαλε το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ο Φρανσουά Ολάντ επανήλθε ωστόσο την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώνοντας πως ο σούπερ φόρος θα επιβληθεί όχι στους ιδιώτες αλλά στις επιχειρήσεις που αμείβουν το προσωπικό τους με ένα εκατ. ευρώ και άνω.

Η εξαγγελία του γάλλου Προέδρου ήταν όμως και πάλι αόριστη εγείροντας ερωτηματικά για το τι θα γίνει με τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν κάτω από 5.000 εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους καλλιτέχνες και αθλητές αλλά και τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους. Υπενθυμίζεται ότι η εξαγγελία του μέτρου οδήγησε πολλές προσωπικότητες της Γαλλίας, όπως τον ηθοποιό Ζεράρ Ντεπαρντιέ σε φορολογικούς παραδείσους

Τη Δευτέρα (01/04) ο επικεφαλής της γαλλικής ομοσπονδίας Νοέλ Λε Γκρετ δήλωσε στην εφημερίδα «Παριζιέν» πως έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Ζαν Μαρκ Ερό ότι ο σούπερ φόρος δεν πρόκειται να επιβληθεί στους ποδοσφαιρικούς συλλόγους.

«Ο Πρωθυπουργός, τον οποίον ήδη έχω ρωτήσει, ήταν ξεκάθαρος: μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις θα φορολογηθούν. Και οι επαγγελματικοί σύλλογοι θεωρούνται μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, έτσι δεν πρόκειται να επηρεαστούν από τον φόρο 75%». Μόλις λίγες ώρες αργότερα η κυβέρνηση τον διέψευδε.

«Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί σε όλες τις επιχειρήσεις που πληρώνουν συμβόλαια άνω του 1 εκατ. ευρώ», ήταν η ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο στην οποία υπογραμμιζόταν επίσης πως ο Ζαν Μαρκ Ερό δεν είχε μιλήσει με τον Λε Γκρετ από τον Δεκέμβριο.

Ο επικεφαλής της ομοσπονδίας έμεινε έκθετος. Παρά την γκάφα του επανήλθε ωστόσο την επομένη και με άρθρο του στην «Εκίπ» τόνισε πως «δεν έχω συναντήσει τον Ζαν Μαρκ Ερό αλλά πίστευα πως από τον σούπερ φόρο θα εξαιρούνταν οι σύλλογοι». «Λάιτ» mea culpa χαρακτήρισε τη νέα δήλωση του Λε Γκρετ ο γαλλικός Τύπος.

Η υφυπουργός Μικρών Επιχειρήσεων και Καινοτομίας Φλερ Πελερίν σημείωσε πως «τα έσοδα των ποδοσφαιρικών συλλόγων είναι πάνω από τα αντίστοιχα έσοδα αυτών που χαρακτηρίζουμε μικρές επιχειρήσεις».

Οι εξαγγελίες της γαλλικής κυβέρνησης έχουν προκαλέσει πανικό στους συλλόγους, κυρίως σε αυτούς που πληρώνουν πολλά εκατομμύρια σε συμβόλαια παικτών όπως είναι η Παρί Σεν Ζερμέν, η Μαρσέιγ και η Λυών.

ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ 82 ΕΚΑΤ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επικεφαλής της γαλλικής λίγκας Φρεντερίκ Τιριέ, ο νέος φόρος θα κοστίσει στους συλλόγους της πρώτης κατηγορίας 82 εκατ. ευρώ. «Πρόκειται για τρελό κόστος εργασίας. Η Γαλλία θα χάσει τους καλύτερους παίκτες της, θα μειωθεί η ανταγωνιστικότητά μας στην Ευρώπη και η κυβέρνηση θα χάσει τους καλύτερους πληρωτές φόρων».

Η ομάδα που θα πληγεί περισσότερο απ’ όλες είναι φυσικά η Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία σύμφωνα με το περιοδικό «Φρανς Φουτμπόλ» αμείβει 12 ποδοσφαιριστές της με ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ ετησίως. Πρώτος ο Σουηδός Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς με αποδοχές 15 εκατ. και ακολουθεί ο προπονητής του Κάρλο Αντσελότι με 12 εκατ.

Η επιβάρυνση για την Παρί Σεν Ζερμέν υπολογίζεται στα 30 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6 θα είναι μόνο για τον Ιμπραΐμοβιτς. Η αντίστοιχη επιβάρυνση για τη Μαρσέιγ και τη Λυών θα είναι 8,9 και 6,7 εκατ. ευρώ.

Ο ΜΠΕΚΑΜ Ο πιο προνοητικός απ’ όλους αποδείχτηκε -για πολλοστή φορά –ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο οποίος φρόντισε να ξεφύγει από τον σούπερ φόρο χαρίζοντας την αμοιβή του σε φιλανθρωπικά ιδρύματα για παιδιά, ενώ η διάρκεια του συμβολαίου του (πεντάμηνη) δεν επιτρέπει στην Εφορία να μπει συνέταιρος στα συνολικά του έσοδα.