Οι φορολογικοί συντελεστές θα αποτελέσουν τους επόμενους μήνες το σημαντικότερο ατού των πρωταθλημάτων για την προσέλκυση των κορυφαίων παικτών.

Η Τουρκία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της τάσης. Η οικονομική της ανάπτυξη της επιτρέπει να φορολογεί τα έσοδα των παικτών με συντελεστή 15% όταν στην Πρέμιερ Λιγκ είναι 50%, στην Πριμέρα Ντιβισιόν 54% και στην Μπουντεσλίγκα και στο Καμπιονάτο 45%. Ετσι, μπορεί εύκολα να εξηγηθεί γιατί παίκτες του βεληνεκούς του Σνάιντερ, του Ντρογκμπά και του Αλντιντοπ προτιμούν να αγωνίζονται στα τουρκικά γήπεδα, ενώ σύντομα θα δούμε κι άλλους διάσημους παίκτες να ακολουθούν τον ίδιο δρόμο.

Δεκάδες εκατομμύρια χάνει το βρετανικό Δημόσιο κάθε χρόνο από τη μη καταβολή φόρων από τους υψηλόμισθους ποδοσφαιριστές.

Το τρικ που χρησιμοποιούν παίκτες όπως οι Γουέιν Ρούνι και Θίο Γουόλκοτ για να αποφεύγουν να φορολογείται το σύνολο του εισοδήματός τους με συντελεστή 50% είναι απλό. Στις ομάδες τους υπογράφουν δύο συμβόλαια. Το πρώτο αφορά καθαρά την επαγγελματική σχέση που έχει ο παίκτης με την ομάδα από την οποία αμείβεται με ένα μικρό ποσό, το οποίο φορολογείται με χαμηλούς συντελεστές. Το δεύτερο συμβόλαιο στο οποίο αναγράφονται τα μεγαλύτερα ποσά αναφέρεται στα «δικαιώματα εικόνας» του παίκτη. Τα χρήματα που καταβάλλονται γι’ αυτά τα συμβόλαια δεν αποδίδονται απευθείας στον παίκτη αλλά σε εταιρείες που φορολογούνται με συντελεστή 28% και όχι 50%. Σύμφωνα με ειδικούς σε φορολογικά θέματα, ο συντελεστής μπορεί να πέσει με διάφορα τρικ ακόμα και στο… 2%.