ΣΦΟΔΡΗ αντιπαράθεση με φόντο τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους ξέσπασε χθες στη Βουλή, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη να εγκαλείται από τον βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Ψυχάρη ότι κινδυνεύει να μείνει στην Ιστορία ως «ο υπουργός-προστάτης των απατεώνων, των τεμπέληδων και των κοπανατζήδων».

Ειδικότερα ο βουλευτής της ΝΔ κάλεσε τον κ. Μανιτάκη να απολύσει όσους έχουν παρανομήσει, εξηγώντας πως κάτι τέτοιο θα προκαλούσε «αίσθημα δικαιοσύνης στην κοινωνία». Μάλιστα ο κ. Ψυχάρης εξαπέλυσε πυρά κατά του υπουργού, λέγοντας πως «αν ήταν δική σας επιχείρηση, θα τους είχατε βρει και θα τους είχατε διώξει και τα όποια εμπόδια υπήρχαν θα τα είχατε ξεπεράσει άμεσα».

Από την πλευρά του, ο κ. Μανιτάκης απάντησε ότι σε καμία χώρα ο υπουργός δεν απολύει υπαλλήλους, συμπληρώνοντας πως «ούτε στα αυταρχικά κράτη δεν συμβαίνει αυτό, καθώς δεν είναι προϊστάμενος επιχείρησης». «Αυτή είναι η δουλειά των Πειθαρχικών Συμβουλίων και όσα δεν έχουν, έγιναν μέσα σε έξι χρόνια, τα κάναμε σε λίγους μήνες», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Διοικητής Μεταρρύθμισης, για να λάβει το δηκτικό σχόλιο του κ. Ψυχάρη πως σε αυτή την περίπτωση δεν λειτουργούν σωστά τα Πειθαρχικά Συμβούλια και είναι ευθύνη του υπουργού να διώξει και να αντικαταστήσει τους επικεφαλής τους.

Λίγο αργότερα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισήμανε πως έπειτα από 70 χρόνια επανέφερε τον κώδικα δημοσίων υπαλλήλων και παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία εξετάζονται από τα πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια 1.533 υποθέσεις, ενώ εκκρεμούν στα δευτεροβάθμια Πειθαρχικά 320 υποθέσεις που έχουν εντοπιστεί και οι οποίες εξετάζονται με γοργούς ρυθμούς.