Τις πρώτες αχτίδες αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εκφράζει η Morgan Stanley σε έκθεσή της για τη χώρα μας, παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που όπως παραδέχεται εξακολουθούν να υφίστανται.

Οι αναλυτές του οίκου πιστεύουν ότι οι παίκτες των αγορών «δεν έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως το μέγεθος της μεταμόρφωσης που συντελείται στην ελληνική οικονομία» και προβλέπουν ότι η χώρα μας θα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα μέσα στο 2013 και θα επιστρέψει στην ανάπτυξη –έστω και με πολύ χαμηλούς ρυθμούς –μέσα στο 2014. Ειδικότερα, η Morgan Stanley προβλέπει ύφεση 4% φέτος από 6,4% το 2012 και σχεδόν μηδενική ανάπτυξη το επόμενο έτος. Η Ελλάδα θα έχει αλλάξει πολύ μετά την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών που προωθούνται, οι οποίες είναι σήμερα επίπονες και πλήττουν την ανάπτυξη, αναφέρει ο οίκος.

Η Morgan Stanley προσδιορίζει συγκεκριμένα πέντε λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης. Οπως αναφέρει ο οίκος στην έκθεσή του:

n Τα οικονομικά στοιχεία βελτιώνονται καθώς μειώνονται οι ανησυχίες για την Ελλάδα –όπως για παράδειγμα οι ανησυχίες για τυχόν έξοδο από το ευρώ -, ενώ οι εισροές καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες πλέον φαίνεται ότι έχουν σταθεροποιηθεί πλήρως.

n Κλείνει το κενό της ανταγωνιστικότητας. Το κόστος εργασίας είναι πολύ πιθανό να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο και επομένως δεν φαίνεται να ισχύει πλέον το επιχείρημα ότι εάν έβγαινε η Ελλάδα από το ευρώ θα μπορούσε να γίνει ανταγωνιστική μέσω νομισματικής υποτίμησης.

n Ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης από την Κύπρο εμφανίζεται περιορισμένος. Κύριες πηγές αβεβαιότητας είναι οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και η αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα. Αν και υπάρχουν κάποια περιθώρια ελιγμών, οι αγορές θα παρακολουθούν στενά την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να μείνει προσηλωμένη στους στόχους που έχουν τεθεί.

n Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα γίνονται πιο ελκυστικά εάν εξεταστεί ο λόγος κινδύνου και απόδοσης. Ο οίκος εκτιμά ότι η τιμή των κρατικών τίτλων μπορεί να φτάσει το 52,5% έως το τέλος του έτους. Οι αποτιμήσεις αναμένεται ότι θα είναι υψηλότερες στα περισσότερα σενάρια δεύτερης αναδιάρθρωσης.

n Υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι σε δύο περιπτώσεις: Πρώτον, σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, εξέλιξη που η Morgan Stanley θεωρεί ότι έχει περιορισμένες πιθανότητες. Δεύτερον, σε περίπτωση νέας αναδιάρθρωσης του χρέους όπου οι ιδιώτες και ο επίσημος τομέας θα υποστούν ζημιά 60%, σενάριο που ο οίκος χαρακτηρίζει πολύ σκληρό για τους ιδιώτες.

Την ίδια στιγμή, σε έκθεσή της η Barclays αναφέρει ότι η κρίση στην Κύπρο θα επιφέρει πλήγμα περίπου 15 δισ. ευρώ στα κέρδη μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.