Τις πύλες του, μετά από δεκαετή ανακαίνιση, άνοιξε το Σάββατο το Κρατικό Μουσείο της Ολλανδίας στο Άμστερνταμ, γνωστό και ως Ρέικσμουζεουμ

Το Σάββατο, η είσοδος ήταν ελεύθερη και το μουσείο θα παρέμενε ανοιχτό μέχρι τα μεσάνυχτα.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το μουσείο για να παρακολουθήσουν τα εγκαίνια, καθώς η βασίλισσα Βεατρίκη έδινε το σύνθημα για τη ρίψη των πυροτεχνημάτων.

Μετά από μια δεκαετία εντατικών εργασιών που κόστισαν 375 εκατ. ευρώ, ολοκληρώθηκε η διαδικασία αποκατάστασης.

Στο μουσείο φιλοξενούνται, μεταξύ εκατοντάδων χιλιάδων άλλων εκθεμάτων, αριστουργήματα του Ρέμπραντ, του Βέρμεερ, του Στέεν και όλων των κορυφαίων εκπροσώπων του Ολλανδικού Χρυσού (17ου) Αιώνα στην τέχνη.

Την ανακαίνιση των χώρων είχε αναλάβει το γραφείο των ισπανών αρχιτεκτόνων Κρουζ και Ορτίζ, οι οποίοι μεταμόρφωσαν τους αχανείς εσωτερικούς χώρους σε «ευάερες, γαλήνιες, απόλυτα φιλικές προς το κοινό γκαλερί». Στους εξωτερικούς χώρους, δεσπόζει πάντα το έντονο γοτθικό στοιχείο που υπερισχύει του αναγεννησιακού.

Το Κρατικό Μουσείο της Ολλανδίας – το μοναδικό ίσως στον κόσμο που έχει καταργήσει με τόσο εντυπωσιακό τρόπο τα όρια μεταξύ των «καλών τεχνών», φιλοξενώντας στις αίθουσες του ζωγραφική, γλυπτική, κεραμική, κοσμήματα αλλά και έπιπλα – ιδρύθηκε το 1800 στη Χάγη και ήταν αρχικά γνωστό ως «Εθνική Πινακοθήκη». Οκτώ χρόνια αργότερα, μεταφέρθηκε στο Άμστερνταμ, και αμέσως έγιναν πολύτιμο κομμάτι της συλλογής του, πίνακες που ανήκαν στο Δήμο, όπως η περίφημη «Νυχτερινή Περίπολος» του Ρέμπραντ.