Η Ελλάδα βρίσκεται σε «ιδιαίτερα δύσκολη θέση», αλλά «αν και δεν έχει φανεί φως στο τούνελ, έχει σημειωθεί πρόοδος όπως και στην Ιρλανδία», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μίλησε χθες σε εκδήλωση στο Στρασβούργο μαζί με τον γάλλο ομόλογό του Πιερ Μοσκοβισί.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, από την πλευρά του, χαρακτήρισε «απαραίτητα» τα προγράμματα προσαρμογής που ακολουθούν η Ελλάδα και η Κύπρος και διατύπωσε την εκτίμηση ότι «η ανάπτυξη σε αυτές τις χώρες θα μπορούσε να βασιστεί και στον τομέα της ενέργειας».

Ειδικά για τη Μεγαλόνησο ο Π. Μοσκοβισί επισήμανε ότι το επιχειρηματικό μοντέλο της δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί πλεονέκτημα επειδή το τραπεζικό μοντέλο της είχε στοιχεία επικινδυνότητας για το ευρώ.

ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Ο Πιερ Μοσκοβισί απαντώντας σε ερώτηση για την άνοδο ακραίων πολιτικών κομμάτων στην Ευρώπη χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή «κόμμα ναζιστικό και αντισημιτικό» και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για ανυπόφορα άτομα», καθώς και ότι «πρέπει να υπάρχει στην Ευρώπη κοινή γραμμή για τα εξτρεμιστικά κόμματα».

Νωρίτερα μιλώντας στο πλευρό του Β. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, με θέμα «Το γαλλογερμανικό δίδυμο: εφαλτήριο για ένα ομοσπονδιακό καθεστώς στην Ευρώπη» που πραγματοποιήθηκε στη γαλλική Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης του Στρασβούργου, ο Π. Μοσκοβισί άσκησε κριτική στη Γερμανία. Οπως είπε, το Βερολίνο θα πρέπει να κάνει περισσότερα ώστε η γερμανική οικονομία να τονώσει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη. «Εάν όλοι πατήσουμε μαζί φρένο θα κολλήσουμε όλοι μαζί», είπε προσθέτοντας πως «κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι υπάρχει σύνδεσμος μεταξύ της λιτότητας και της ανεργίας» και ότι χρειάζονται περισσότερες πολιτικές ανάπτυξης.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν απάντησε ευθέως στις εκκλήσεις να αυξήσει η χώρα του την εσωτερική ζήτηση και τον πληθωρισμό, παρότι δεν παρέλειψε να ανταπαντήσει πως «στη Γερμανία δεν το ονομάζουμε λιτότητα αλλά μείωση χρέους».