Ελαστικότερο πλαίσιο για τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο δημιουργεί το τρίτο διάταγμα που εκδόθηκε σήμερα, Τρίτη, από την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Η πρώτη αλλαγή αφορά τις πληρωμές μέσω επιταγών μέχρι το ποσό των 9.000 ευρώ μηνιαίως ανά φυσικό πρόσωπο ανά πιστωτικό ίδρυμα προς λογαριασμούς που διατηρούνται σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα.

Σε σχέση με τις εσωτερικές εμπορικές συναλλαγές, με το νέο διάταγμα επιτρέπονται οι πληρωμές προς λογαριασμό που διατηρείται σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα μέχρι 25.000 ευρώ ημερησίως ανά λογαριασμό χωρίς περιορισμούς.

Προηγουμένως, το όριο ήταν 5.000 ευρώ.

Πληρωμή από 25.000 έως 200.000 ευρώ θα υπόκειται στην έγκριση ειδικής Επιτροπής, όπως ίσχυε προηγουμένως, ενώ για πληρωμές πάνω από 200.000 ευρώ απαιτείται εκ των προτέρων έγκριση της Επιτροπής.

Με το νέο διάταγμα μπορεί να γίνονται και πληρωμές εκτός της Κύπρου με τα προηγούμενα όρια, δηλαδή μέχρι 5.000 ευρώ ανά λογαριασμό χωρίς περιορισμό, από 5.000 – 200.000 με την έγκριση της Επιτροπής και για πληρωμές πάνω από 200.000 ευρώ με προέγκριση της Επιτροπής.

Στο νέο διάταγμα δεν υπάρχουν περιορισμοί στην πληρωμή διδάκτρων και εντός Κύπρου.

Σε σχέση με τον τερματισμό κατάθεσης προθεσμίας, στο διάταγμα αναφέρεται ότι μπορεί να τερματιστεί μια τέτοια κατάθεση, εφόσον το προϊόν χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μιας ή περισσότερων καταθέσεων προθεσμίας συνολικού ποσού ίσου με τη χρονική κατάθεση και για χρονική περίοδο τουλάχιστον ίση με την αρχική περίοδο προθεσμίας της τερματισθείσας κατάθεσης. Στη νέα κατάθεση προθεσμίας επιτρέπεται η προσθήκη δικαιούχων.

Το διάταγμα θα ισχύει για χρονικό διάστημα δύο ημερών ώστε οι διαφοροποιήσεις να ισχύσουν για τις επτά ημέρες του πρώτου διατάγματος.