Σάλος έχει προκληθεί στην Κύπρο από δημοσίευμα στον ελληνικό Τύπο («Εθνος»), στο οποίο περιλαμβάνεται λίστα που φωτογραφίζει πολιτικά πρόσωπα των οποίων διεγράφη μέρος δανείων τους προς κυπριακή τράπεζα.

Στο δημοσίευμα αναφέρονται 20 τέτοιες περιπτώσεις πολιτικών προσώπων από τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. Οκτώ από αυτούς, πάντως, τους οποίους φωτογράφιζε το δημοσίευμα, με επώνυμες δηλώσεις τους διαψεύδουν ότι προέβησαν στις πράξεις που τους αποδίδονται. Πρόκειται για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ Νίκο Κατσουρίδη, τους βουλευτές του ΔΗΣΥ Πρόδρομο Προδρόμου και Σωτήρη Σαμψών, τη βουλευτή του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου, τον πρώην υπουργό και βουλευτή του ΔΗΣΥ Τίμη Ευθυμίου, τον πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ Σοφοκλή Χατζηγιάννη, τον πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Γεωργίου και τον πρώην βουλευτή του ΑΚΕΛ Αριστοφάνη Γεωργίου. Στο θέμα παρενέβη και ο διευθύνων σύμβουλος της Μαρφίν Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι γνώριζε την περίπτωση πολιτικού που υπηρέτησε σε ανώτατα αξιώματα με τα αρχικά Γ. Β. (φωτογραφίζοντας τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργο Βασιλείου). Το δάνειο ήταν της τάξεως των 5,8 εκατ. δολαρίων και ο κ. Βγενόπουλος ζητά σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες την παραίτηση του κ. Σαρρή και την παρέμβαση του εισαγγελέα. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, η Λαϊκή Τράπεζα είχε συνάψει διακανονισμό με τον Γ. Β., ο οποίος προέβλεπε ρύθμιση παλιού εταιρικού δανείου που περιελάμβανε πληρωμή 3 εκατ. δολαρίων τον Φεβρουάριο του 2012 και 3 εκατ. δολαρίων τον Φεβρουάριο του 2014, καθώς και τη διαγραφή των παλιών τόκων υπερημερίας. Σύμφωνα με τον Ανδρέα Βγενόπουλο, όμως, τον Φεβρουάριο του 2012 και αφού τη θέση του διοικητή της τράπεζας είχε αναλάβει ο Μιχάλης Σαρρής, η αρχική συμφωνία δεν τηρήθηκε αλλά αντικαταστάθηκε με νέα, η οποία προέβλεπε επαναγορά μετοχών της Λαϊκής που είχε στην κατοχή του ο Γ. Β.

Η κυπριακή κυβέρνηση σημείωσε ότι όλα αυτά θα διαλευκανθούν ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής.

Ειδική πρόνοια

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι στους όρους εντολής της Επιτροπής υπάρχει ειδική πρόνοια που αφορά τις σχέσεις τραπεζών και πολιτικών.