Στην ταινία «Ο εξ αίματος αδελφός», σε σκηνοθεσία Στιβ Χούβερ, απονεμήθηκε το βραβείο κοινού του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για την κατηγορία της ξένης ταινίας τεκμηρίωσης άνω των 45 λεπτών.

Η ταινία αφορά στην ιστορία ενός ανθρώπου που αποφασίζει να αφιερωθεί στην φροντίδα παιδιών που πάσχουν από AIDS.

Για την κατηγορία της ελληνικής ταινίας, το βραβείο κοινού απονεμήθηκε στον «Μανάβη» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου.

Η διοργάνωση, που φέτος έκλεισε 15 χρόνια, ολοκληρώθηκε το Σάββατο με την τελετή απονομής των βραβείων και την προβολή της βραβευμένης ταινίας.

Το Φεστιβάλ έριξε αυλαία με τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης της Ταινιοθήκης της Θεσσαλονίκης, μία σπουδαία προσθήκη στην κινηματογραφική παιδεία της συμπρωτεύουσας.

Τα βραβεία

Για ελληνική παραγωγή στην ταινία «Μια κληρονομιά: Με την ψυχή στο στόμα» σε σκηνοθεσία Κυριακής Μάλαμα

Για ξένη παραγωγή στην ταινία «H υψηλή τιμή του χρυσού» (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Μεγάλη Βρετανία) του Ρος Ντόμονι.

Τα βραβεία της φετινής κριτικής επιτροπής της FIPRESCI απονεμήθηκαν για ελληνική παραγωγή στην ταινία «They Glow in the Dark» σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Ευαγγελίδη.

Σύμφωνα με την επιτροπή, πρόκειται για «μια αιχμηρή, συγκινητική, χιουμοριστική και πολυεπίπεδη αποτίμηση αυτού που αποκαλούμε ζωή».

Παράλληλα, η επιτροπή βράβευσε το ξένο ντοκιμαντέρ «Μέρη μιας οικογένειας» (Ολλανδία, Μεξικό) σε σκηνοθεσία Διέγο Γκουτιέρες.

Η επιτροπή ανέφερε στην ανακοίνωσή της, ότι το ντοκιμαντέρ του Γκουτιέρες «σκιαγραφεί το πορτραίτο ενός ηλικιωμένου ζευγαριού, εγκλωβισμένου σε 50 χρόνια ενός -κάποτε αγαπημένου- γάμου, στα δεσμά της μεγαλοαστικής αφθονίας, σε μια απομονωμένη έπαυλη στο Μεξικό».

Η φετινή κριτική επιτροπή της FIPRESCI αποτελούνταν από τους: Πίτερ Γουιντόνικ (Καναδάς), Κρίστεν Κιένινγκερ (Γερμανία), Αλμπέρτο Καστελάνο (Ιταλία), Νίκος Τσαγκαράκης (Ελλάδα).

Το βραβείο τηλεοπτικής προβολής της ΕΡΤ3 σε ντοκιμαντέρ της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον» απονέμεται εξ ημισείας στις ταινίες «Little Land» (Ελλάδα, Γαλλία) σε σκηνοθεσία Νίκου Νταγιαντά και «Νομάδες του χειμώνα» (Ελβετία) σε σκηνοθεσία Μανιέλ φον Στιρλέρ.

Η επιτροπή αποτελούνταν από τους Γιώργο Μπότσο, Δημήτρη Βέτα και Γρηγόρη Γκίνο. To βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 1500 ευρώ για καθεμιά ταινία, ενώ οι βραβευμένες ταινίες θα προβληθούν από την ΕΡΤ3.

Το βραβείο «Doc on Air» της ΕΡΤ αφορά στο καλύτερο project του Pitching Forum του Eυρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN και αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 7.000 ευρώ.

Το βραβείο απονεμήθηκε στο project «Playing With Fire» (Ελλάδα) σε σκηνοθεσία Αννέτας Παπαθανασίου και παραγωγή Φωτεινής Οικονομοπούλου, Modiano S.A.

Η φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα» αποφάσισε να βραβεύσει το ντοκιμαντέρ «Λέγε Με Κούτσου» σε σκηνοθεσία Κάθριν Φέρφαξ Ράιτ.

Το βραβείο της WWF που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον» απονεμήθηκε στην ταινία «Little Land» (Ελλάδα, Γαλλία) σε σκηνοθεσία Νίκου Νταγιαντά.

Φέτος, για πρώτη φορά στα Docs in Progress της Αγοράς του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης απονέμεται βραβείο το οποίο αντιστοιχεί σε υπηρεσίες post-production αξίας 15.000 ευρώ.

Το βραβείο Docs in Progress απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ «Aunty» (Ιταλία / Ισπανία), σε σκηνοθεσία και παραγωγή Σάλβα Μουνόζ και Μάνου Τζερόσα, One World Documakers.