Ανησυχία επικρατεί στον θεατρικό κόσμο μετά από τους δημοτικούς αστυνομικούς ελέγχους σε 83 θέατρα και χώρους πολιτισμού που φιλοξενούν παραστάσεις. Πολλά από αυτά βρέθηκαν να λειτουργούν χωρίς την άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας θεάτρου κι έχουν ήδη λάβει εγγράφως την απόφαση από τη Διεύθυνση Εμπορίου και Ανάπτυξης του Δήμου Αθηναίων για την σφράγισή τους.

Στο δήμο υπάρχει μια λίστα 34 χώρων οι οποίοι αναμένεται να λάβουν την επίσημη απόφαση για το κλείσιμό τους. Ανάμεσά τους βρίσκονται μεγάλα θέατρα της Αθήνας καθώς και πολυχώροι που δεν διαθέτουν άδεια ή που βρίσκονται στην διαδικασία της προέγκρισης.

«ΤΑNΕΑ.gr» επικοινώνησαν με τον Δήμο Αθηναίων και αναμένουν επίσημη επιβεβαίωση.

Σύμφωνα με πηγές στο χώρο του θεάτρου, αρκετοί θεατρικοί επιχειρηματίες λένε ότι θα βάλουν λουκέτο οι ίδιοι στα θέατρά τους, πριν τα κλείσει η υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων. Γιατί, όπως εξηγούν, με αυτόν τον τρόπο θα είναι πιο εύκολο και λιγότερο χρονοβόρο να εκδοθεί η άδεια όταν αργότερα αποφασίσουν να επαναλειτουργήσουν.

Η σχετική ειδοποίηση έχει σταλεί ήδη στο Knot, το Vault καθώς και τα θέατρα Θεμέλιο και Βαφείο, με την οποία η υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων ενημερώνει ότι θα προβεί στη σφράγισή τους στις 16 Απριλίου μεταξύ των ωρών 8.00 – 20.00.

Το θέατρο Θεμέλιο της οδού Λένορμαν 82, όπου στεγάζεται το θέατρο και η ομώνυμη ανώτερη σχολή δραματικής τέχνης, λειτουργεί δίχως άδεια θεάτρου αλλά με άδεια σχολής θεάτρου.

«Η Δημοτική Αστυνομία ήρθε στο θέατρο δίχως μας έχουν ενημερώσει. Μας είπαν ότι κάνουν τυπικούς ελέγχους. Μέσα σε ένα μήνα μας «επισκέφτηκαν» τέσσερις φορές. Δεν είχαμε καταλάβει τι συμβαίνει», λέει στα «ΝΕΑ.gr» η Εντα Δημοπούλου, συνιδρύτρια του θεάτρου Θεμέλιο, που λειτουργεί από το 1981.

«Όταν μας ενημέρωσαν ότι πρέπει να εκδώσουμε και άδεια λειτουργίας θεάτρου, προχωρήσαμε τις διαδικασίες αλλά δεν προλάβαμε. Μας έστειλαν την απόφαση ότι πρόκειται να μας κλείσουν», σχολιάζει.

Οι αρμόδιοι του θεάτρου αποφάσισαν να κατεβάσουν μόνοι τους τις παραστάσεις στο Θεμέλιο, «με την ελπίδα», όπως λέει η Εντα Δημοπούλου, ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουν το λουκέτο. «Αν μας σφραγίσουν, τότε δεν θα μπορέσουν να κάνουν μαθήματα οι σπουδαστές της σχολής. Δεν το διακινδυνεύουμε».

Στην Knot Gallery η ειδοποίηση ξάφνιασε τους υπεύθυνους. «Είμαστε χώρος που φιλοξενεί ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όχι μόνο θεατρικές παραστάσεις. Στο επίσημο έγγραφο του δήμου μας χαρακτηρίζουν «θέατρο» δίχως άδεια» λέει στα «ΝΕΑ.gr» ο Θέμελης Γλυνάτσης, σκηνοθέτης και συνιδρυτής της Knot στην οδό Μιχαλακοπούλου 206.

Ο έλεγχος από την Δημοτική Αστυνομία πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιανουαρίου. «Μας ζήτησαν το καταστατικό. Τους εξηγήσαμε ότι δεν είμαστε θέατρο και έδειχναν να το κατανοούν αυτό. Δεν διαθέτουμε άδεια θεάτρου καθώς από τον δήμο μας είχαν ενημερώσει ότι δεν την χρειαζόμαστε επειδή η χωρητικότητα είναι κάτω των 50 θεατών και η Knot λειτουργεί ως πολυχώρος» εξηγεί.